Nogomet
6

Katedrala, most, dva vuka na drvetu: Kako je nastao sveti grb Athletica iz Bilbaoa?

Piše: Edin Isanović
Athletic Club Bilbao je španski klub sa sjedištem u Baskiji. Naslov prvaka države osvajao je u osam navrata, a nacionalni kup 24 puta. Jedan su od tri kluba koji nikada nije ispao iz Primere. Druga dva su Real Madrid i Barcelona.

Klupska politika jeste da dovode mlade igrače iz Baskije i da samo nogometaši sa tog područja mogu igrati za Athletico. To je jedinstven slučaj u evropskom nogometu.

Grb ovog kluba čine dva vuka na drvetu, most, katedrala, boje Southamptona. Otkud svi ti simboli na svetom grbu Athletica?

U gornjem lijevom uglu grba je katedrala Santiago u Bilbau. Smatra se da potiče iz 13. vijeka. Tu je i most San Anton. Njegove odbrambene utvrde odigrale su ključnu ulogu u historiji grada u bitkama nepoželjnih gostiju.

Drvo Gernika nalazi se pokraj mosta. Stari hrast gdje su se nekadašnji lordovi Bizkaije, vladari, zaklinjali da će poštovati slobodu.

U krošnji mitskog Gernika drveta nalaze se dva vuka koji su simbol posuđen sa grbova lordova Bizkaije (dio Baskije). Odatle dolaze i dvije X oznake na krajevima klupskog grba ovog kluba.

U donjem dijelu grba nalaze se crvene i bijele pruge. Boje su trebale biti plave i bijele engleskog Blackburna. Ipak, legenda kaže da je 1910. godine prilikom puta na Otok, kada su trebali biti kupljeni dresovi za novoosnovani klub, predstavnik Athletica našao samo prazne police.

Tako je umjesto plavo-bijelih donio crveno-bijele dresove Raversa.