El Clasico obilježen i politikom
37

FOTO+VIDEO / Katalonci na Nou Campu tražili nezavisnost od Španije

Klix.ba
Gigantska koreografija na Nou Campu (Foto: AFP)
Gigantska koreografija u bojama katalonske zastave, popularne La Senyere, postavljena je sinoć na Nou Campu na početku utakmice između Barcelone i Real Madrida. Osim što je najveći nogometni derbi, El Clasico je pokazao da je više utakmice.

Svaka utakmica između Real Madrida i Barcelone predstavlja žestoku političku tradiciju između centralizma u Madridu i prava autonomne pokrajine Katalonije. Sinoćnja koreografija sastavljena od 98.000 dijelova u crvenoj i žutoj boji imala je samo jednu poruku, a ona je nezavisnost Katalonije.

Katalonci su u borbu za nezavisnost aktivnije krenuli nakon smrti diktatora Franca 1975. godine, koji je zabranio izražavanje kulture Kataloncima. Ekonomska kriza koja je zahvatila Evropu negaitvno se odrazila i na Španiju. Prema nekim podacima, Katalonija učestvuje jednom četvrtinom u punjenju budžeta Španije, dok ostalih 16 autonomnih pokrajina daje ostatak.

Na ovaj način, zahvaljujući Kataloncima žive mnoge pokrajine, pogotovo one siromašne na jugu Španije.

Ovo nije prvi put da Katalonci na ovaj način izražavaju svoja htijenja i želje. Međutim, ono što se razlikuje od ovogodišnjih protesta jeste to da u njima učestvuje i srednja klasa, što do sada nije bio slučaj.

"Dosta nam je da nama upravljaju iz Madrida. Ovo je diskriminacija, želimo pravo da odlučimo za sebe, da li da ostanemo dio Španije ili da budemo nezavisni", kazao je Katalonac Jordi za AFP.

Oko 1,5 milion Katalonaca marširalo je Barcelonom 11. septembra, na dan koji se slavi kao Nacionalni dan Katalonije. nakon 17 minuta i 14 sekundi sinoćnje utakmice Nou Camp počeo je pjevati himnu ove pokrajine. Za mnoge Katalonce, Barcelona je ekvivalent nacionalne reprezentacije. Kad je Joan Laporta došao na čelo kluba, Barcelona je osnažila svoj katalonski identitet i politiku kluba koja se vezala za nezavisnost. Nakon odlaska iz kluba, Laporta je svoje želje za autonomijom Katalonije nastavio u Katalonskom parlamentu.

"Barcelona je nacionalni tim Katalonije i moj cilj kao predsjednika bio je da promovišemo naše interese i borimo se za naša prava. Sadašnja struktura ne funkcioniše i želimo vidjeti Kataloniju kao nezavisnu državu u Evropi", kazao je tada Joan Laporta.

Nedjeljni El Clasico je obilježio još jedan politički slučaj. Naime, na tribinama Nou Campa pojavio se Gilad Shalit, izraelski vojnik koji je više od pet godina proveo u palestinskom zatvoru kao talac nakon što je uhapšen 2006. godine. Palestinci su oštro reagirali na njegov dolazak i uputili prostest na klupsku adresu.

Barcelona je nakon toga objavila da je pozvala i nekoliko Palestinaca da budu gosti Uprave tog kluba. Jedan od njih bio je i nogometaš Mahmoud Sarsak, kojeg su izraelski vojnici držali u zatvoru tri godine iako nidu podigli optužnicu protiv njega.

Mahmoud je odbio poziv jer nije htio biti na istom stadionu kao Shalit.