Nogomet
0

Kapetanović: Štitit ćemo ime FK Sarajevo, komisije ne prate napredak NSBiH

Piše: D. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije FK Sarajevo, članovi Upravnog odbora, Maid Delić i Hajrudin Kapetanović, izrazili su nezadovoljstvo odlukama komisija NSBiH te su poručili da će učiniti sve kako bi zaštitili ime kluba sa Koševa.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kapetanović se osvrnuo na odluku Apelacione komisije NSBiH da ipak potvrdi odluku o registraciji utakmice Sarajevo - Borac rezultatom 3:0 za Banjalučane nakon incidenta na Koševu, uprkos tome što su se stekli svi uslovi da se utakmica nastavi.

"Simptomatična činjenica mimo žalbe je da smo uputili zahtjev NSBiH nakon ulaganja žalbe da se uskladi tabela BHT Premijer lige u toku žalbenog postupka. Tačno je regulisano pravilnikom o takmičenju NS BiH da se, ukoliko je uložena žalba, poništava odluka prvostepenog organa. Sve ovo vrijeme tokom žalbenog postupka tabela je ostala onakva kakva jeste i danas, kao da nismo uložili žalbu. Trebalo je navesti da Sarajevo i Borac imaju utakmicu manje dok to ne odluči Apelaciona komisija. Nismo imali tačnu informaciju o tome koliko članova ima Takmičarska komisija. Na stranici NSBiH je pisalo da se ona sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika te tri člana. Nije stajalo da su ta tri člana zamjenski članovi. Tražili smo da nam se dostavi ta informacija. Kasnije smo dobili informaciju da je na stranici objavljeno da takmičarska komisija ima tri člana. Pravilnikom je regulisano da takmičarska komisija može pravomoćno odlučivati ukoliko sjednici prisustvuje više od polovine članova. U našem slučaju prvostepenu odluku su donijela tri člana, a ukoliko komisija ima šest članova, odluka nije pravovaljana. Tražili smo i poslovnik o radu komisije kako bismo vidjeli koja su naša prava, ali ga nismo dobili. Prijavili smo Kundačinu i Paračika", kazao je Kapetanović.

Hajrudin Kapetanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hajrudin Kapetanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Dodao je da komisije ne prate napredak NSBiH.

"Primjer je utakmica protiv Kukesija. Rekli su nam da Vule Trivunović nema pravo nastupa u Albaniji, a kasnije se ispostavilo da je mogao igrati. Nakon toga su uslijedile i ostale loše odluke. Mi se možda žalimo najviše u ligi, ali ćemo se žaliti na sve odluke NSBiH koje nisu u skladu s činjenicama i pravilnicima", rekao je Kapetanović.

Maid Delić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Maid Delić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Tema današnje konferencije za medije bila je i utakmica Zvijezda - Sarajevo, koja je završena remijem 0:0, a u kojoj je za tim iz Gradačca igrao igrač koji nije imao pravo na to. Žalba FK Sarajevo je odbijena i u ovom slučaju, iako nije ispoštovan Pravilnik o statusu i transferu igrača, tačnije član 61.

"Igrači koji učestvuju u organizovanom nogometu u okviru NSBiH su po svom statusu amateri ili profesionalci. Klubovi Premijer lige moraju sa igračima imati zaključene profesionalne ugovore, izuzetno klubovi Premijer lige mogu zaključiti amaterske ugovore sa najviše 11 igrača. Predstavljanje ugovora između klubova BHT Premijer, Prve i Druge lige sa igračima članovima kluba predstavlja uslov za nastupanje nogometaša na prevenstvenim i kup utakmica", naveo je sadržaj člana 61 član Upravnog odbora FK Sarajevo Maid Delić.

Delić i Kapetanović su istakli da se u ovom slučaju pravilnik tumačio drugačije nego u slučaju kada je riječ o FK Sarajevo.