Nogomet
0

FK Sarajevo: Žalit ćemo se na odluku NSBiH, uskratili su nam pravo na odbranu

Piše: A. U.
Dino Selimović, Edis Kusturica i Hajrudin Kapetanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon nemilih događaja u utakmici 9. kola Premijer lige BiH, u susretu Borca i Sarajeva, uprava FK Sarajeva je, na konferenciji za medije, saopćila kako su narušena prava kluba te kako će uložiti žalbu.

Nakon nemilih događaja u utakmici 9. kola Premijer lige BiH, u susretu Borca i Sarajeva, uprava FK Sarajeva je, na konferenciji za medije, saopćila kako su narušena prava kluba te kako će uložiti žalbu.

Edis Kusturica, član upravnog odbora FK Sarajevo, naveo je kako je klubu uskraćeno pravo na odbranu, budući da im nije dopušten ulazak na sjednicu Takmičarske komisije Nogometnog saveza BiH.

"Odluka je frizirana i zasniva se na netačnim podacima. Iz zapisnika MUP-a KS jasno se vidi da su ispunjeni svi uslovi za nastavak utakmice bez pražnjenja tribina. Neko je zloupotrijebio svoje ovlasti. Ako utvrdimo da je došlo do zloupotrebe, stvar ćemo dalje procesuirati", izjavio je Kusturica.

Kusturica je naveo i kako neće dozvoliti da se klub dalje vrijeđa i ponižava te da ne podržavaju huliganske ispade. Incident na utakmici izazvala je manjinska grupa navijača, a policija i zaštitari su odmah uspostavili kontrolu nad situacijom i odstranili počinioce.

FK Sarajevo dobio je rok od tri dana da napravi žalbu na odluku Takmičarske komisije, a pokrenute su sve pravne aktivnosti za zaštitu kluba.

Direktor FK Sarajevo, Dino Selimović, osudio je ispad na utakmici i naveo da svi ljudi koji vode klub i rade u njemu kažu da je dosta huliganstva. Dodao je i to da je klub do sada morao da plati 242 hiljade KM kazni Nogometnom savezu BiH i UEFA-i.

Selimović je podsjetio da je incident izbio u 71. minuti, kada su četiri huligana preskočila ogradu, a jedan istrčao na teren.

Formiran je krizni štab koji je, nakon razgovora, donio jednoglasnu odluku o nastavku utakmice bez pražnjenja tribina. Međutim, igrači Borca odbili su izaći na teren po instrukcijama vodstva kluba.

FK Sarajevo očekuje da apelaciona komisija promijeni svoju odluku, ali želi da sportsku šansu Borcu te da se utakmica ponovo odigra.

Također, Selimović je naveo i kako je klub zatražio kopiju zapisnika NS BiH, koji je napravljen nakon utakmice, ali im je rečeno da će je dobiti uz odluku saveza. Odluka im je stigla u petak, bez kopije zapisnika. Od Takmičarske komisije su pismeno zatražili da im se objasni zašto im je uskraćeno prisustvo.

Član upravnog odbora FK Sarajevo, Hajrudin Kapetanović, smatra kako odluka nije dovoljno obrazložena te da komisija nije zatražila izvještaj MUP-a KS, iako im je na to ukazano kada je predstavnicima kluba onemogućeno prisustvovanje sjednici.

Kapetanović je najavio da će se naredne sedmice održati sastanak Upravnog odbora FK Sarajevo , na kojem će odlučiti šta će učiniti ukoliko se pokaže da su iznesene pogrešne činjenice.

FK Sarajevo će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih iz NS BiH te kažnjavanje ovlaštenih lica koja su obavljala dužnost tokom utakmice, kao i smjenu čitave Takmičarske komisije. Uputili su dopis čelnicima NS BiH, u kojem su zahtijevali hitan sastanak, ali još nisu dobili odgovor.