Nogomet
0

Juventusov Paul Pogba najbolji igrač SP U20 u Turskoj

Totalsport
Nogometaš Juventusa Paul Pogba proglašen je najboljim igračem na Svjetskom prvenstvu reprezentacija do 20 godina, kojem je domaćin bila Turska.

U finalu je Francuska s 4-1 pobijedila Urugvaj, nakon izvođenja jedanaesteraca.

Golman Francuske Alphonse Areola, inače mladi golman Paris St. Germaina, se pretvorio u junaka finala jer je odbranio prva dva udarca urugvajskim nogometašima. Pročitao je i zaustavio udarce Velazqueza i De Arrascaete, dok su s druge strane precizni i mirni bili Pogba, Veretout, N'Gando i Foulquier. Serija francuskih pogodaka je počela, dakle, golom Pogbe koji je nakon turnira i vlastite nagrade rekao:

"Teško je riječima opisati ovaj trenutak. Prvaci smo svijeta, sretni smo neizmjerno svi od prvog do posljednjeg. Cijeli turnir je bio poseban, ova sama završnica također. Nagradu sam dobio ja, ali mogao je bilo ko iz moje ekipe. Ova nagrada bi zapravo trebala biti uručena timu".

Inače, Francuska je tom pobjedom proslavila premijerni naslov svjetskih prvaka do 20 godina u historiji. Dosad su najveći uspjeh ostvarili prije dvije godine u Kolumbiji kada su bili četvrti.

Uvjerljivo najuspješnija nacija u posljednje vrijeme na ovom takmičenju je Argentina, koja je na zadnjih deset prvenstava čak pet puta bila prvak.

Pogba je, dakle, nositelj Zlatne lopte na ovom prvenstvu, srebrnu je osvojio Urugvajac Nicolas Lopez, a bronzanu Ganac Clifford Aboagye. Najbolji strijelac prvenstva je također Ganac Ebenezer Assifuah sa šest pogodaka.