Nogomet
0

Japan dočekao junakinje koje su zemlji vratile optimizam

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko hiljada navijača dočekalo je u utorak u tokijskoj zračnoj luci nogometašice Japana koje su u nedjelju u Njemačkoj senzacionalno osvojile naslov svjetskih prvakinja.

Nakon što je avion s nogometašicama sletio ona pistu vatrogasci su ga zalili vodom, stvarajući slavljeničke fontane u čast svjetskih prvakinja.

"Nikad nisam mislila da će doći ovaj dan. Tek sad pomalo postajem svjesna što smo napravile. Igrale smo čvrsto cijeli turnir i ni u jednom se trenutku nismo predavale", rekla je kapiten Homare Sawa koja je proglašena i najboljom igračicom Mundijala.

Jasno, tokom cijele se proslave provlačilo sjećanje na katastrofu koja je Japan pogodila u martu kada je u potresu i cunamiju život izgubilo više od 20.000 ljudi. Uslijedila je i najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986.

"Ovo je prilika da zaboravimo nuklearnu katastrofu i sve ostale, da se ujednimo i slavimo", poručila je Toru Komatsu.

Japanski premijer Naoto Kan je osvajanje naslova nazvao najvećim poklonom naciji i pohvalio potez nogometašica koje su uoči finala protiv SAD-a na teren izašle s transparentom na kojem je stajala poruka ''Našim prijateljima diljem svijeta - hvala vam na podršci''.

"Ove djevojke su donijele hrabrost cijeloj naciji. Kao premijer i kao stanovnik Japana od srca im zahvaljujem", rekao je Kan.

Da bi proslava ipak završila u vedrim tonovima, pobrinula se Sawa, poslavši poruku za kraj: "Kad čovjek osjeti okus uspjeha, uvijek želi još više. Nikad nisam osvojila olimpijsko zlato. To je sljedeći cilj".