Nogomet
4

Izraelci uspješniji od BiH u međusobnim duelima, Zmajevi primili šest, a postigli jedan gol

Piše: D. B.
Nogometne reprezentacije BiH i Izraela su se dosad sastale tri puta. Uspješniji su Izraelci koji imaju dvije pobjede, a jedna utakmica je završena neriješeno.
Edin Mujčin na utakmici BiH - Izrael 2001. godine (Foto: EPA)
Edin Mujčin na utakmici BiH - Izrael 2001. godine (Foto: EPA)

Prvi međusobni susret su Izrael i BiH odigrali na stadionu "Ramat Gan" u Tel Avivu 11. oktobra 2000. godine pred 30.000 gledatelja. Bila je to prva utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. godine, a Izraelci su pobijedili rezultatom 3:1. Izrael je poveo golom Eyala Berkovića u 12. minuti. Izjednačenje BiH je dalekometnim udarcem donio Bruno Akrapović u 48. minuti utakmice i to je bio rezultat prvog poluvremena. U drugom poluvremenu je Izrael postigao još dva gola, a strijelci su bili Josef Abuksis u 62. i Yaniy Katan u 76. minuti utakmice.

Za Izrael su od prve minute zaigrali Nir Davidovitch, Arik Benado, Ofer Talker, Amir Shelah, Shimon Gershon, Adoram Keisi, Idan Tal, Haim Revivo, Josef Abuksis, Eyal Berković i Alon Mizrahi. Na klupi su bili Yaniv Katan, Valeed Badeer, Yossi Benayoun, David Ben Dayan, Alon Halfon i Shavit Elimelech.

Selektor Izraela bio je Richard Moller Nielsen.

Selektor BiH u to vrijeme bio je Mišo Smajović, a prvih 11 su činili Adnan Gušo, Bruno Akrapović, Vedin Musić, Faruk Hujdurović, Mirza Varešanović, Mirsad Hibić, Elvir Bolić, Enes Demirović, Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić i Elvir Baljić. Salihamidžić je 89. minuti dobio crveni karton.

Na klupi za rezervne igrače našeg državnog tima bili su Nenad Džidić, Miro Klaić, Omer Joldić, Jasmin Mujdža, Mirzet Krupinac, Muamer Rizvić i Marko Topić.

Uzvratna utakmica kvalifikacija za SP odigrana je 1. septembra 2001. godine na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu pred 7.700 gledatelja. Ova utakmica je završena bez golova.

Selektor BiH Mišo Smajlović je ovog puta u početni sastav uvrstio Tomislava Piplicu, Mirsada Bešliju, Vedina Musića, Muhameda Konjića, Brunu Akrapovića, Mirsada Hibića, Nermina Šabića, Hasana Salihamidžića, Marka Topića, Edina Mujčina i Elvira Baljića.

Na klupi su bili Almir Tolja, Asmir Ikanović, Almedin Hota, Buland Biščević, Dželaludin Muharemović i Edin Šaranović

Šef stručnog štaba Izraela Richard Moller Nielsen je na teren od početka utakmice izveo Dudua Aquatea, Arika Benada, Ofera Talkera, Amira Shelaha, Shimona Gershona, Adorama Keisija, Tala Banina, Avija Nimnija, Orena Zeitunija, Haima Reviva i Idana Tala.

Rezervni igrači su bili Josef Abuksis, Ophir Kopel, Alan Harazi, Yossi Benayound, David Ben Dayan, Yaniv Katan i Liran Strauber.

Treći susret Izraela i BiH dogodio se prošle godine u aktuelnim kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Utakmica je odigrana 16. novembra na stadionu "Sammy Ofer" u Haifi, a Izraelci su pobijedili rezultatom 3:0. Golove su postigli Gil Vermouth u 36, Omer Damari u 45. i Eran Zahavi u 70. minuti utakmice. Nakon te utakmice su se Zmajevi našli u teškoj situaciji u kvalifikacijskoj grupi B, a poraz je značio i kraj za selektora Safeta Sušića.

Izet Hajrović na utakmici Izrael - BiH 2014. godine (Foto: EPA)
Izet Hajrović na utakmici Izrael - BiH 2014. godine (Foto: EPA)

Selektor Izraela Eli Gutman je na teren od prve minute poslao Ofira Marciana, Eyala Meshumara, Tala Ben Haima, Bebrasa Natcha, Erana Zahavija, Tala Ben Haima, Sherana Yeinija, Gila Vermoutha, Omrija Ben Harusha, Eytan Tibija i Omera Damarija.

Na klupi za rezetvne igrače bili su Boris Kleyman, Guy Haimov, Nir Biton, Rami Gershon, Tomer Hemed, Lior Refaelov, Elyaniv Barda, Ofir Davidzada, Maor Buzaglo, Ben Sahar i Oded Elkayam.

Šušić se odlučio za Asmira Begovića, Emira Spahića, Zorana Kvržića, Muhameda Bešića, Harisa Medunjanina, Miralema Pjanića, Mensura Mujdžu, Tonija Šunjića, Senada Lulića, Izeta Hajrovića i Anela Hadžića.

Rezerve su bili Irfan Fejzić, Ratko Dujković. Ermin Bičakčić, Ognjen Vranješ, Gojko Cimirot, Sanjin Prcić, Edin Višća i Goran Zakarić.

Iz priloženog se vidi da su Zmajevi dva puta poraženi od Izraela, a da je jedna utakmica završena neriješeno. Osim toga, Izraelci su postigli šest golova, a Zmajevi samo jedan. U dva od tri susreta smo zaradili dva isključenja, Salihamidžić je "pocrvenio" 2000. a Toni Šunjić prošle godine.

Uzvratna utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine između BiH i Izraela se igra 12. juna na stadionu "Bilino Polje" u Zenici. Zmajevi imaju priliku da se revanširaju Izraelcima, a pobjeda je također imperativ za održavanje nade u plasman na EP.