Nogomet
37

Zmajevi utakmicu dočekuju s pobjedom i remijem, Izraelci s dva poraza u nizu

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH uzvratni susret s Izraelom igra 12. juna na stadionu "Bilino Polje" u Zenici. Zmajevi su od prošlogodišnjeg poraza u Haifi rezultatom 3:0 upisali jednu pobjedu i jedan remi, dok su Izraelci poraženi dva puta. Naš državni tim s obzirom na tešku situaciju u kvalifikacijskoj grupi B za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine ovaj susret dočekuje u boljoj atmosferi.

Reprezentacija BiH je nakon utakmice s Izraelom odigrala dvije utakmice. Novi selektor Mehmed Baždarević je svoj "mandat" na klupi Zmajeva započeo pobjedom protiv Andore 28. marta u gostima rezultatom 3:0. Kapiten bh. državnog tima Edin Džeko je postigao hat-trick, a mrežu Andore je pogađao u 13, 49. i 52. minuti utakmice.

Zmajevi su potom 31. marta bili gosti Austriji s kojom su odigrali prijateljsku utakmicu. Austrijanci su poveli u 35. minuti golom Marca Janka, a na 1:1 je u 48. izjednačio Izet Hajrović. To je bio konačan rezultat utakmice. Nakon teškog poraza od Izraela, pobjeda i remi svakako su podigli samopouzdanje našeg tima uoči nastavka kvalifikacija u kojim nas čeka grčevita borba za odlazak na Euro.

Reprezentacije Izraela i BiH na stadionu Sammy Offer u Haifi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Reprezentacije Izraela i BiH na stadionu Sammy Offer u Haifi (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Reprezentacija Izraela je nakon susreta s BiH također odigrala dva susreta. Podsjetimo, Izraelci su zabilježili odličan start, imali su tri pobjede u nizu, a treća je bila upravo ona protiv BiH u Haifi rezultatom 3:0. No, nakon te utakmice je reprezentacija Izraela upisala dva poraza, oba na domaćem terenu. Vels je 28. marta u Haifi slavio rezultatom 3:0, a golove su postigli Aaron Ramsey u 46. te Gareth Bale u 50. i 77. minuti utakmice.

Nakon poraza od Velsa na domaćem terenu, ovog puta u Jeruzalemu, protiv Izraela je slavila i Belgija. Belgijanci su osvojili sva tri boda pobjedom 1:0, a gol vrijedan tri boda postigao je Marouane Fellaini u 9. minuti utakmice.

To svakako nije dobra uvertira za utakmicu protiv BiH, koja je našim protivnicima također veoma važna.

Utakmica BiH - Izrael se igra 12. juna na stadionu "Bilino Polje" u Zenici s početkom u 20:45 sati.