Nogomet
4

Izet Hajrović za Klix.ba: Presretan sam, ostvario sam svoje snove

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izet Hajrović, novopečeni nogometni reprezentativac BiH, stigao je u Sarajevo na pripreme uoči utakmice protiv Slovačke, koja se igra u petak na Bilinom Polju u Zenici. U razgovoru za Klix.ba, ofanzivni vezni igrač Grasshoppersa otkriva kakav je osjećaj biti dio reprezentacije, o svojim prvim utiscima sa saigračima, o Edinu Džeki, odluci da zaigra za Zmajeve...

Reprezentacija BiH dobila je još jedno veliko pojačanje kada je riječ o ofanzivnom dijelu igre. Hajrović može igrati kao krilni napadač i u sredini terena, što selektoru Safetu Sušiću u predstojećim utakmicama može biti od izuzetne važnosti, ukoliko rezultat ne bude povoljan za Zmajeve. Nakon nekoliko godina, ostvario se san ovog 22-godišnjaka.

"Fenomenalan je osjećaj nositi dres sa grbom reprezentacije BiH. To sam oduvijek želio i hvala Bogu da je do toga došlo. To je bio moj cilj i moj san. Jednostavno, ja sam presretan i jedva čekam da zaigram", kaže nam Hajrović na početku razgovora.

Nakon što je njegov brat Sead dobio sportsko državljanstvo i zaigrao za juniorsku reprezentaciju BiH, Izetov put do A selekcije bio je mnogo lakši, bar što se birokratije tiče.

"Od Seada smo vidjeli kako promjena državljanstva ide pa nam je bilo lakše. Kad smo u junu bili na odmoru, potpisao sam izjavu da želim igrati za BiH. Dobijanje sportskog državljanstva trajalo je više od dva mjeseca", kaže Hajrović, koji je u dosadašnjih šest utakmica u švicarskoj ligi postigao tri gola i nalazi se na trećem mjestu liste strijelaca.

On je dvije godine nastupao za mlade selekcije reprezentacije Švicarske te ubilježio jedan nastup za A tim i to u prijateljskom susretu protiv Tunisa. Nakon te utakmice, Izet je izrazio želju da nastupa za Zmajeve, što je naišlo na veliku osudu švicarskih medija.

"Oni su me baš kritikovali i to je tamo normalno. Ali, nisam ja jedini koji je išao tim putem. I u mom klubu ima nekih koji su isto učinili, odlučili su da igraju za Albaniju nakon što su igrali za Švicarsku. Za mene to nije bio veliki problem, ja sam uvijek htio igrati za Bosnu", pojašnjava naš sagovornik.

Kaže da su ga bh. reprezentativci, selektor i drugi ljudi u Nogometnom savezu BiH dobro prihvatili.

"Osjetio sam da je ovdje jedna velika porodica, nije kao u Švicarskoj. Tamo svaki reprezentativac ide svojim putem. Ovdje je drugačije, svi su mi kao braća, o svemu pričamo, presretan sam što su me pozvali", kaže Hajrović.

Upitali smo ga i o odnosu sa Edinom Džekom nakon što se prošle godine Hajrović nije pojavio u Sloveniji na okupljanju reprezentativaca. Podsjetimo, Džeko je tada izrazio razočarenje nakon što je igrač Grasshoppersa odlučio prihvatiti poziv selektora Švicarske Ottmara Hitzfelda i nastupiti u utakmici protiv Tunisa. Prethodno su Džeko i Emir Spahić obavili razgovore i pokušali ga uvjeriti da obuče dres Zmajeva.

"Posljednji put smo razgovarali u novembru, kada je bila cijela ta frka. Mediji su malo pretjerali jer nije bilo sve onako kako se pisalo. U Švicarskoj sam bio pod pritiskom. Između mene i Džeke nikada nije bilo konflikta ili svađe", kaže Hajrović.

On se nada da će se naći na spisku reprezentativaca za Brazil ukoliko Zmajevi u naredna tri susreta osiguraju tri potrebne pobjede.

Hajrovića smo upitali i za njegovog nekadašnjeg klupskog i reprezentativnog kolegu Harisa Seferovića, koji sada sa velikim uspjehom nastupa za Real Sociedad.

"Zajedno smo igrali u Grasshoppersu. On i ja smo imali isti slučaj, samo što sam ja odigrao prijateljsku, a on zvaničnu utakmicu i tada je za njega bila gotova stvar. Hvala Bogu, to nije bio slučaj sa mnom pa sam mogao promijeniti reprezentaciju. Tako je Bog htio, tako sam ja želio... Sad mu ne mogu ništa reći, jer je izgubljen za BiH. Šteta što smo ga izgubili, mogao nas je mnogo pojačati", tvrdi Hajrović.