Nogomet
0

Izet Hajrović: Svaki dan gledam gol koji sam dao Slovacima

Anadolija
Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
I danas, svaki dan, gledam gol koji sam dao Slovacima, istakao je u razgovoru za agenciju Anadolija Izet Hajrović, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, heroj nacija poslije utakmice 10. septembra u Žilini u kojoj je tim selektora Safeta Sušića ostvario možda i ključnu pobjedu (2:1) u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo Brazil 2014.

"I danas se osjećam fantastično zbog postignutog gola. U pravom smislu riječi presretan sam zbog pobjede, ali i što sam uopšte dobio priliku da mogu zaigrati za Bosnu", rekao je Hajrović, ponovivši još jednom da je gol u Žilini posvetio cijeloj BiH.

Posljednjih godina Izet je u centru pažnje bh. javnosti. Do 10. septembra to je bio Izet Fazlinović, lik iz kultne sarajevske serije "Lud, zbunjen, normalan", kojeg je igrao glumac Mustafa Nadarević. No, od utakmice u Slovačkoj najpopularniji Izet u zemlji, napaćenoj neimaštinom i bliskom krvavom ratnom prošlošću, je fudbaler švicarskog Grasshoppera, koji je sjajnim udarcem u 78. minutu meča u Žilini postigao do sada najvažniji pogodak u historiji reprezentacije BiH.

"Sjećam se svakog detalja. Vjerovatno, pamtit ću sve do kraja života. Selektor Sušić rekao mi je ulaziš u igru. Sam sebi tada sam govorio možeš pomoći timu da stigne do pobjede. Kao i svaki put na teren sam kročio desnom nogom i u sebi sam učio Fatihu. Moje molitve veoma brzo su uslišene", kazao je Hajrović, te opisao najradosnije trenutke na travnjaku:

"Odmah nakon što sam ušao u igru (pri rezultatu 1:1, op.a.) odigrao sam loptu Ibiševiću. On je zadržao, čini mi se, dvije, tri sekunde i fino mi je vratio. Kako je lopta išla prema meni, znajući da mi je šut jača strana, pomislio sam, raspali po njoj! To sam i učinio. Legla mi je odlično i znao sam odmah da lopta ide u gol. Kada se mreža zatresla, meni se zatreslo srce. Počeo sam trčati i trčati… Hvala dragom Bogu da je lopta ušla u gol, da smo pobijedili i tako došli veoma blizu plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazil."

Po dolasku sa reprezentativnog okupljanja u Švicarskoj do danas Hajrović za gol u Žilini prima čestitke sa svih strana. Kaže, i roditelji su presretni, brat, cijela familija, prijatelji…

"Mnogi me pitaju da li je bilo slavlja kući. Nije. Nisam vam od tog posla. Kod mene je sve lagano", pričao je Hajrović novinaru Anadolije, dodavši da je poslije meča u Slovačkoj ostao u kontaktu sa nekim saigračima iz reprezentacije BiH:

"Čujem se sa Emirom Spahićem, Edinom Džekom, Senadom Lulićem i još nekim igračima… Uglavnom smo kontaktirali SMS porukama. Davali su mi podršku, govorili da nastavim sa dobrim igrama u klubu, itd… Zahvalan sam na podršci. Zaista, dobro je biti reprezentativac BiH."

Do ostvarenja sna i plasmana na Mundijal u Brazil, Hajrović i društvo u posljednja dva kola kvalifikacija trebaju pobijediti Lihtenštajn 11. oktobra u Zenici, te četiri dana kasnije Litvaniju u Kaunasu.

"Utakmice sa Lihtenštajnom i Litvanijom neće biti teške kao ona u Slovačkoj. Imamo velike šanse za plasman na SP u Brazil. Nikada nismo bili tako blizu. Moramo svi biti skoncentrisani na posao, odigrati najbolje što znamo i pobijediti oba meč, te tako otići na SP. Postoji i lakši put da Grčka kiksa protiv Slovačke. Međutim, ne trebamo gledati na njih, nego dati sve od sebe za šest bodova u dva susreta i siguran put ka Brazilu", mišljenja je Hajrović.

Izet Hajrović u novembru 2012. godine bio je reprezentativac rodne Švicarske, a u septembru 2013. slavu je stekao u dresu BiH. Ističe da ne bi imao ništa protiv da BiH na Mundijalu bude u grupi sa Švicarskom.

"Ne bih imao nikakav problem da igramo protiv Švicaraca. Radovao bih se i kada bih njima dao gol. Za mene je sve to prošlost. Okrenut sam budućnosti i Bosni i Hercegovini. U suštini, svejedno mi je ko će biti sa nama u grupi. Imamo ogromnu podršku nacije i odličnu reprezentaciju, sastavljenu od svjetskih igrača. Možemo daleko dogurati i u Brazilu. Ni na Svjetskom prvenstvu nikoga se nećemo plašiti“, kazao je Hajrović.

Osim odlaska na SP najveća želja Izeta Hajrovića je da se njegov brat Sead, saigrač iz Grasshoppera što prije oporavi od povrede.

"Ide na terapije i nadam se da će što prije ozdraviti, te da će početi igrati za Grasshopper. Uživam igrati zajedno sa Seadom. Bio je dobar u dresu mlade reprezentacije BiH. Nadam se da će, kada se oporavi od povrede, nastaviti u istom ritmu, kao i da ćemo obojica u skoroj budućnosti zaslužiti status 'A' reprezentativaca BiH", kaže Hajrović.

Izetu Hajroviću ove sezone dobro ide i u klupskom fudbalu. Grasshopper je sa 18 bodova i utakmicom manje od Basela trenutno prvi na tabeli švicarskog šampionata.

"Vjerujem da ćemo ove sezone srušiti dominaciju Basela švicarskim fudbalom. Imamo velike šanse za osvajanje titule državnog prvaka. Uprava kluba kao cilj pred tim postavila je da budemo među tri prvoplasirana u prvenstvu, i da što dalje doguramo u Kupu. Ipak, možemo premašiti traženo", smatra Hajrović, a na pitanje o puno puta spominjanom njegovom odlasku iz Švicarske, odgovorio je:

"Volio bih da u budućnosti igram u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji ili Holandiji. Obožavam te zemlje i njihove lige. U januaru je prelazni rok. Ljetos sam imao ponudu iz Italije, ali sam ostao u Švicarskoj. No, ukoliko na zimu bude dobrih ponuda nije isključeno da napustim Grasshopper. Možda i ostanem do ljeta. Još ništa ne znam i nigdje ne žurim. Trenutni prioritet mi je sa reprezentacijom BiH izboriti plasman na SP i klubom ostati u vrhu tabele prvenstva Švicarske."