Nogomet
3

KOMENTAR / Izet Hajrović pogodio za tri sveta boda i doveo BiH pred vrata Brazila

Piše: Edin Isanović
Slavlje nakon gola Hajrovića (Foto: Klix.ba)
Slavlje nakon gola Hajrovića (Foto: Klix.ba)
Trijumf na stadionu Pod Dubnom u Žilini protiv Slovačke je otvorio vrata plasmana na Mundijal i vratio veliki osmijeh na lice svih istinskih zaljubljenika u nogomet u našoj zemlji. Kada je Izet Hajrović postigao pogodak nastao je delirijum na svim tribinama stadiona u Žilini, ali i širom svijeta gdje Zmajevi imaju navijače. Bio je to trenutak za historiju.

Velika podrška sa tribina

Premda su i Slovaci na startu utakmice imali podršku, iako su njihovi navijači pokušavali poklicima donijeti dodatnu snagu igračima, brzo su shvatili da je to utakmica koju ne mogu dobiti. BiH je na tribinama odnijela čistu pobjedu.

Na terenu je bilo mnogo teže, pogotovo nakon pogotka Hamšika u 42. minuti. Ipak, izabranici Safeta Sušića uspjeli su u nastavku preokrenuti rezultat čime su pokazali karakter, mentalnu snagu i voljni momenat.

Selektora Safeta Sušića je dio javnosti osporavao nakon utakmice u Zenici. Sinoćnja utakmica u Žilini i pogodak s uvođenjem Hajrovića kupili su mu mir uoči dvije posljednje utakmice s Lihtenštajnom u Zenici (11. oktobra) i Litvanijom u gostima (15. oktobra). Poraz u Slovačkoj ugrozio bi prvo mjesto u grupi i dodatno načeo povjerenje i podršku javnosti. Najbolji igrač BiH svih vremena ipak je doveo svoju zemlju pred vrata raja i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ključni detalj desio se u 78. minuti kada je Zvjezdana Misimovića zamijenio novajlija Hajrović. Očigledno je Pape želio da Izet bude bliže golu lišen obaveza u defanzivi kako bi zadržao svježinu za poentiranje. Njegov izvanredan šut i sposobnost ubacivanja iz drugog plana bili su efikasno oružje BiH protiv neugodnih Slovaka.

Ili je crno ili bijelo...

Hajrović je poentirao za "tri sveta boda“ koja su BiH doveli pred vrata Brazila. Osim toga, ova pobjeda ostavila je Zmajeve na prvoj poziciji, osnažila samopouzdanje reprezentacije i selektora, istodobno obeshrabrila Grčku kao jedinog konkurenta za poziciju jedan.

Bez, dvojbe heroj utakmice u Žilini bio je Izet Hajrović. Inače, specijalista za pogotke iz prekida. Odličnog driblinga i nepredvidivih rješenja. Ima kvalitet za najveće domete. To je demonstrirao u Žilini. Kada je dobio priliku da uđe u igru djelovao je mirno, koncentrisano i motivisano. I pogodio je. "Palac gore" za Izeta.

U poziciji "favorita sa pokrićem" dočekujemo posljednja dva kvalifikaciona okršaja sa Lihtenštajnom u Zenici i Litvanijom u gostima u oktobru. Odlazak u Brazil ne bi smio doći u pitanje. Naravno, uz maksimalan pristup i zalaganje.

Put na Mundijal mnogo bi značio našoj zemlji. Sjajnim partijama nogometni reprezentativci zavaravaju tešku životnu svakodnevnicu. Kada u tom uspjevaju onda su selektor i igrači heroji, a kada rezultat izostane bude i mnogo (ne)opravdanih kritika. Ista stvar se dešava i sa druge strane. Dok ih hvale, selektor i igrači dižu publiku do neba, a kada stignu prve kritike, onda su krivci za neuspjeh "novinari-selektori" i "miševi." Sve se stvari posmatraju kao ili crne ili bijele, a trebale bi biti plave i žute, kao boje naše zastave, jer samo jedinstvo može dati rezultat i konačno ostvariti san nogometom zaluđene nacije, plasman na veliko takmičenje.