"Manji" timovi sve bolji
6

Iza nas je vrlo uzbudljiva grupna faza Lige prvaka, vrhunac iznenađenja je posljednje kolo

Piše: O. T.
Real Madrid je osramoćen na svom terenu u meču protiv CSKA Moskve. (Foto: EPA-EFE)
Real Madrid je osramoćen na svom terenu u meču protiv CSKA Moskve. (Foto: EPA-EFE)
Još jedna uzbudljiva grupna faza Lige prvaka sklopljena je u arhive, a pokazala se kao jedna od najuzbudljivijih do sada. Nakon dugo vremena imali smo sezonu koja ne broji timove na kojima se popravlja gol-razlika, nego autsajdere na kojima velikane lome zube. Dokaz tome je posljednje kolo u kojem su padali redom Real Madrid, Juventus, Manchester United, Roma, možemo reći i Inter...

Posljednja noć grupne faze donijela je izuzetno neočekivane rezultate. Zaista je nevjerovatan podatak da je iste noći Real Madrid kao domaćin osramoćen protiv CSKA Moskve rezultatom 3:0, da je Manchester United pao na Mestalli protiv Valencije (2:1) iako je uz pobjedu mogao do prvog mjesta u grupi koja je zabilježila još jedno veliko iznenađenje, a to je pobjedu Young Boysa nad Juventusom (2:1) koji je tako upisao tek drugi poraz u sezoni.

Neočekivan je bio i poraz Rome u gostima od Viktorije Plzen (2:1), kao što je i veliko iznenađenje da je u utorak Inter propustio šansu da pobjedom nad PSV Eindhovenom ovjeri plasman u nokaut fazu. Na svom terenu Inter je remizirao 1:1 i tako otišao u šesnaestinu finala Evropske lige umjesto u osminu finala Lige prvaka.

Nevjerovatno zvuči da je CSKA Mosvka u dva susreta protiv Reala, tima koji je u posljednje tri godine osvojio tri naslova Lige prvaka, upisala dvije pobjede bez primljenog gola (gol-razlika 4:0), a da nije prošla grupu, odnosno da je zauzela čak posljednje mjesto u grupi.

Ostat će upamćena i senzacionalna pobjeda Crvene zvezde nad viceprvakom Evrope Liverpoolom (2:0) na Marakani. Upravo je ta pobjeda beogradskog tima dovela Liverpool na korak do ispadanja i plasmana u Evropsku ligu, ali su se Redsi u posljednjem kolu spasili savladavši Napoli (1:0) na Anfieldu.

Upravo je Zvezda bila pravo osvježenje Lige prvaka, jer je u "grupi smrti" zajedno s Liverpoolom, Napolijem i PSG-om nakon četiri odigrana kola i dalje imala šansu da izbori osminu finala, a tek je u posljednjem kolu izgubila šanse da osvoji treće mjesto i izbori plasman u Evropsku ligu. Predviđanja su bila da će Zvezda u ovoj grupi biti "kanta za napucavanje", a na kraju je osvojila tri boda protiv Liverpoola i bod protiv Napolija.

Da ćemo gledati uzbudljive mečeve u ovoj sezoni Lige prvaka mogli smo znati već nakon 1. kola kada je Lyon kao gost savladao Manchester City rezultatom 2:1. City je do poraza od Chelseaja proteklog vikenda u Premiershipu imao samo jedan poraz u sezoni i to je upravo taj od Lyona, a vrijedi istaknuti da je taj poraz od francuskog tima ujedno i jedini poraz Cityja na domaćem terenu. Da pobjeda nije bila slučajna Lyon je potvrdio i u meču na domaćem terenu kada je remizirao protiv Cityja (2:2) pri čemu je oba puta bio u prednosti tokom meča.

Liga prvaka ove sezone ponudila je i nekoliko sjajnih mečeva punih preokreta, a vrhunac smo vidjeli sinoć u Amsterdamu gdje su Ajax i Bayern Minhen u borbi za prvo mjesto u grupi remizirali 3:3. Bio je to meč koji je ponudio i dva crvena kartona kao i dva penala kao i dva preokreta. Bayern je poveo 1:0, Ajax u 82. minuti preokrenuo na 2:1 da bi Bayern u 90. minuti postigao gol za 3:2. U petoj minuti sudijske nadoknade Holanđani su izjednačili na 3:3 i zaključili sjajnu noć.

U grupnoj fazi odigrano je 96 mečeva i postignuto je 275 golova što je u prosjeku 2,86 golova po čemu. Rekord Lige prvaka po broju golova po meču postavljen je prošle sezone i on iznosi 3.21.