Prekršena pravila
89

Iz Sindikata tvrde: Nogometni savez BiH ne želi kazniti Borac zbog dugova

N. K.
Borac igrao utakmicu protiv Širokog (Foto: FK Borac/Facebok)
Borac igrao utakmicu protiv Širokog (Foto: FK Borac/Facebok)
Sindikat profesionalnih nogometaša Bosne i Hercegovine je izdao saopštenje za javnost s ciljem informiranja javnosti o okolnostima vezano za zasjedanje Disciplinske komisije Nogometnog Saveza BiH, koje je održano 18. februara.
"Disciplinski organ NS BiH, postupajući po zahtjevu nogometaša Siniše Dujakovića i Đorđa Ćosića, bivših igrača Borca, nije donijela odluku u skladu sa zahtjevom nogometaša. Odluka broj 02-448-2/22 od 18. 2., koju smo zaprimili putem pravnih saradnika 24. februara, neposredno uoči prvog kola nastavka Premijer lige BiH, odgodila je obavezu plaćanja dugovanja Borca prema pomenutim nogometašima i nije nametnula propisane sankcije klubu. Podsjećamo, riječ je o igračima koji su po nejasnim okolnostima u jesenjem dijelu takmičarske sezone 2021/22. potpisali raskide svojih ugovora s pomenutim klubom te više mjeseci čekaju isplatu ugovorenih rata iz međusobnih sporazuma. Disciplinska komisija NS BiH jasno se stavila na stranu kluba te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka", poručili su iz Sindikata.

Kao punopravna članica Svjetske unije nogometaša – FIFPRO, navode da će uložiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili interese svojih članova.

"S tim u vezi, SPFBiH se putem pravnih saradnika obratio Komisiji za licenciranje NS BiH, a u toku sutrašnjeg dana naše dopise zaprimit će Borac te Apelaciona komisija NS BiH. Također, putem naših međunarodnih partnera obratit ćemo se i FIFA-i te ukazati na jasno favoriziranje jednih nad drugima, odnosno ukazati kako se na različit način primjenjuju važeća pravila. Primjera radi, Željezničar je zbog istog disciplinskog prekršaja dobio informaciju o suspenziji (u međuvremenu je klub sklopio sporazume i izmirio veći dio dugovanja prema bivšim igračima), dok Borac nije dobio propisane sankcije u predmetima protiv kluba, gdje SPFBiH zastupa igrače", dodali su.

S ciljem ispravne informisanosti javnosti u narednim danima objavit će detaljnu pravnu analizu ovog predmeta.

"Podsjećamo da je bh. javnost i u prošlosti svjedočila povlaštenom stavu Borca kada je riječ o primjeni domaćih pravila. To se ogleda kroz predmet Mladena Lučića, kada je Discplinska komisija NS BiH pomjerila rok isplate duga kluba prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili u predmetu igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odrebama pravila raskinut važeći ugovor s Borcem, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega te mu je ugovor vraćen na snagu", poručili su.

Iz Sindikata profesionalnih nogometaša BiH su pozvali sve bh. igrače da im se obrate za pomoć i podršku.