Poboljšati kvalitet fudbala u regiji
299

Ivica Osim: Većina ekipa na Euru nije puno bolja od BiH

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH i proslavljeni fudbalski stručnjak, Ivica Osim, u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da je Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj donijelo odličan fudbal.

"Kažu da uvijek može bolje, ali je veoma interesantno da nema velikih favorita i svi čekaju da se nešto novo desi. To je prilika da i mi vidimo kako izgleda kada se propusti nešto što nismo trebali propustiti. Mislim da većina ekipa na Evropskom prvenstvu nije puno bolja od BiH", rekao je Osim.

Istakao da se kvalitet prvenstva upravo ogleda u neizvjesnom ishodu koji motiviše i tjera na ulazak u rizik. Činjenica da se od zemalja bivše Jugoslavije samo Hrvatska uspjela kvalifikovati na EURO 2012, a da je i ona ispala u prvom krugu, za Osima je pokazatelj stanja fudbala na Balkanu.

"Kada je u pitanju kvaliteta fudbala u BiH i regionu, mislim da treba priznati sebi da je neko bolji, da bolje radi, u boljim uslovima. Ja to govorim radi budućnosti, jer smo mi jedina zemlja u regij koja nema nijedan registrovan stadion za međunarodnu utakmicu, a to je već problem", istakao je Osim.

Predložio je što češće organizovanje regionalnih turnira, poput onoga koji je u protekla dva dana u Sarajevu okupio U-17 reprezentacije BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Takvim turnirima bi se sigurno poboljšala kvaliteta fudbala, kako u BiH, tako i u cijelom regionu. Ima veliki broj djece, ponajviše iz dijaspore, koja igraju. Razmjena iskustava, mišljenja, kvaliteta vodi ka boljem. Svi ti igrači mogli bi igrati za svaku od reprezentacija, kada se politika ne bi miješala u to", ubijeđen je Osim.

Fudbalska legenda BiH i bivše Jugoslavije, Ivica Osim, naglasio da je većina igrača iz BiH, koji danas igraju u velikim evropskim klubovima, zbog rata i odlaska iz države, dobila priliku da se "upiše u prave igrače".

"Imali su sreću da se njihov talenat prepozna, da rade i uče u normalnim uslovima", poručio je Osim i kazao da to fali današnjim mladim fudbalskim nadama.