Kvalitetni igrači odlaze u inozemstvo
2

Mišo Smajlović: Nogomet na Balkanu stagnira

Anadolija
Mišo Smajlović
Mišo Smajlović
Proslavljeni nogometaš i bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Mišo Smajlović, izjavio je za agenciju Anadolija da nogomet u BiH i regiji zapadnog Balkana stagnira, a kao glavni razlog naveo je da kvalitetniji igrači, koji se pojave na nogometnoj sceni, odmah napuštaju klubove i zemlju.

"Mi smo siromašna zemlja i ne možemo adekvatno platiti igrače da bi ih zadržali. Vrlo je teško ovdje biti trener i teško je napraviti tim koji bi nešto predstavljao u Evropi", rekao je Smajlović pojašnjavajući da se nogomet sveo na novac.

"Ovdje bi trebalo uložiti puno u infrastrukturu, napraviti stadione na kojima bi publici bilo udobnije da prisustvuje utakmici. Država bi trebala popraviti stadione, onda bi bilo i više gledalaca, a samim tim i nogomet bi bio kvalitetniji", smatra nekadašnji selektor bh. nacionalnog tima.

Smajlović je naglasio da su učesća reprezentacija iz regiona na skoro svim evropskom i svjetskim prvenstvima pokazatelj da na Balkanu ima mnogo talentovanih igrača. Izrazio je nadu da će BiH u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo BiH uspjeti izboriti mjesto za plasman na mundijal.

Istaknuti nogometaš i trener, Mišo Smajlović, vjeruje da bi turniri, kakav je bio ovosedmični posvećen legendi Željezničara Josipu Katalinskom – Škiji, koji je okupio U-17 reprezentacije BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, pomogli afirmaciji nogometa u regiji.

"Treba češće organizovati ovakve turnire sa mladim igračima, možda čak i juniorskim i kadetskim selekcijama. Mislim da bi to išlo malo teže sa A reprezentacijama. Još uvijek nije sazrelo vrijeme da se turnirski igraju takve utakmice. Mislim da, nažalost, ponajviše nije sazrela publika, jer bi sigurno bilo ispada", kazao je Smajlović.

Novinar Anadolije iskoristio je priliku da bh. stručnjaka upita i za komentar utakmica na aktuelnom Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

"Utakmice su dosta otvorene i ima puno golova. Mislim da nijedna utakmica nije završena rezultatom 0:0, koji je dosta nepopularan, pogotovo za gledaoce. Igra se otvoreno, ima puno golova i iznenađenja", kazao je Smajlović, te najvećim iznenađenjem okarakterisao ispadanje Holandije iz daljeg takmičenja.

On je dodao kako su njegove simpatije na strani Španije, ali da objektivno smatra Njemačku najvećim favoritom.

"Njemačka je, kroz ove utakmice, pokazala da je reprezentacija koju uvijek treba shvatiti kao ozbiljnog rivala i kandidata za prvaka Evrope. Oni vjeruju u sebe i rade sve ozbiljno do posljednje minute. Nikad se ne predaju i zato imaju ovoliko uspjeha", zaključio je Smajlović.