Nogomet
118

Ivica Osim: Kod nas su svi igrači postali kao Messi

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom Mediacentru održana je debata "Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu?". Učesnici Ivica Osim, Milorad Đurković, Sinan Sinanović i Sabahudin Topalbećirević razgovarali su o tome da li je bh. sport ogledalo ovdašnjeg društva.

Za učesnike debate, lajt motiv su bila posljednja dešavanja u reprezentaciji BiH nakon poraza od Egipta, odnosi na relaciji selektor Safet Sušić - Edin Džeko i Emir Spahić.

Prije nego je počela burna rasprava, moderator večerašnje debate, novinar Senad Pećanin, ispričao je zanimljivu anegdotu predstavljajući legendu bh. nogometa.

"U vrijeme kada je Ivica Osim bio selektor Japana ja sam imao priliku da budem u Tokiju gdje sam večerao sa službenikom Vlade Japana koji mi je rekao da je Švabo u njihovoj zemlji bog", kazao je Pećanin.

Osim je na početku svog izlaganja kazao da baš i ne voli novinare jer su "često bili tamo gdje nisu trebali biti".

"Vi ste kadri izmisliti bilo šta da biste popunili vrijeme. Ne treba praviti rat ovdje. Novinari neće da shvate da imaju pištolje u rukama i da mogu ubiti nekoga", kazao je Osim.

O odnosu između selektora Safeta Sušića i reprezentativaca Edina Džeke i Emira Spahića, rekao je da novinari ne trebaju šutjeti, ali i da ne trebaju dodavati.

"Mi smo u raskoraku kao država, kao ekipa... Mi još ne znamo šta smo. U svijetu se predstavljamo više nego što jesmo. Kod nas su svi igrači postali kao Messi. Kod nas narod misli da sve zna o nogometu. Količina zarađenog novca određuje kvalitet igrača i bojim se da će se kod nas sastavljati reprezentacija po tome ko ima više novca", istakao je Osim.

"Džeko može davati svaki dan gol u klubu i to ne bi trebalo utjecati na selektora i reprezentaciju. Šta bi Messi trebao raditi?", upitao se on.

Sinan Sinanović, dugogodišnji sportski novinar i urednik Avazovog Sporta, također je kazao da redakcijama nedostaju sportski urednici koji će usmjeriti mlađe generacije.

"I novinari su kao selektor i igrači zaslužni za plasman na SP. Ovdje se pravi milje da postoje popularni i omiljeni novinari i oni koji to nisu. Ovdje morate govoriti igračima da su 'lepi', novinarima se govori da su miševi kad im ne ide... Očito se trebao desiti poraz protiv Egipta da pričamo o svemu ovome", kazao je Sinanović.

Sabahudin Topalbećirević, sportski komentator i vlasnik portala Brze Vijesti, rekao je da je prije rata lakše dolazio do većih zvijezda od Edina Džeke i Mirze Teletovića nego što je to slučaj danas sa bh. reprezentativcima.

Milorad Đurković, doajen crnogorskog sportskog novinarstva, kaže da novinarstvo u njegovo vrijeme bilo mnogo ozbiljnije.

"Ono što nedostaje našem novinarstvu su urednici koji mogu da usmjere novinare koji danas rade na svoj način. Danas biti novinar znači imati telefon i to je to. Ovdje su se osnovne stvari pomiješale. Ne zna se šta je reportaža, šta vijest, a šta komentar. Onda se pojavilo i tabloidsko novinarstvo. Morate imati mjeru, koristiti podnošljive riječi u novinarstvu. Sportsko novinarstvo je odraz svega što se zbiva. Sportsko novinarstvo je dio problema, ali i dio rješenja", kazao je Đurković te dodao da je nogometna reprezentacija BiH napravila neviđen rezultat.

Na pitanje novinara zbog čega se igrači ne ponašaju isto u kubu i reprezentaciji, Đurković je kazao da igrači kad se vrate u svoje zemlje, misle da su nadljudi.

"Da se BiH nije kvalifikovala, ne bi ni bilo ovih problema. Poraz od Egipta je dobro došao", kazao je Đurković

"Korištenje privatnih kontakata sa igračima u službene svrhe je veoma opasan posao", dodao je on.

Nedim Hasić, novinar Federalne televizije čiji je prilog na Federalnoj televiziji u emisiji Mreža o stanju u bh. nogometnoj reprezentaciji nakon poraza izazvao brojne komentare, naveo je da se u reprezentaciji dešavaju nedopustive stvari.

"U reprezentaciji BiH se dešava stvar koja se ne može desiti nigdje na svijetu. Lični PR jednog igrača je ujedno i novinar jednog lista. To je nedopustivo. Mi smo se godinama bavili 'kreiranjem atmosfere'. Bavili smo se time jer nismo imali novaca da otputujemo negdje", istakao je Hasić.