Nogomet
65

Italijani analizirali Pjanićevu igru: Ima kvalitete iz snova, ali Spalleti želi igru u oba smjera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon poprilično loše predstave Miralema Pjanića protiv Real Madrida u osmini finala Lige prvaka gdje je Roma poražena na domaćem terenu (2:0), uslijedila je odlična predstava našeg igrača protiv Palerma. Italijani su posvetili analizu bh. reprezentativcu u kojoj govore o njegovom talentu i zahtjevima trenera Luciana Spallettija.

U analizi se navodi da Pjanić posjeduje kvalitete o kojima mnogi mogu samo sanjati, ali da zbog želje Spallettija i zahtjeva modernog fudbala da igra u oba smjera, Pjanić nekada ne može pokazati puni kapacitet.

"Osigurati tečnost Romine igre, poboljšati joj kvalitet. To su teški zadaci koje Miralem Pjanić obavlja svaku utakmicu. Težak je život onih, koji imaju noge da naprave razliku, koji imaju viziju i završnicu, o kakvim drugi mogu sanjati. Današnji fudbal vam ne daje prostora za odmor, makar vi bili i jedan Pjanić.

Spallettijev fudbal zatijeva trčanje i 100% spremnost, a trener zahtijeva od Bosanca da pomaže i napadu i odbrani. On je trčao sjajno protiv Real Madrida, 12 km, ali nije bilo dovoljno. Napravio je previše pogrešnih pasova i nije dobro konstruisao igru", navodi se u analizi.

Međutim, Pjanić se iskupio već u narednom meču u pobjedi Rome nad Palermom (5:0) u Serie A gdje je asistirao za Džekin pogodak i imao čak 97% tačnih pasova.

"Zato je pozitivna izvedba pomogla, da dokaže, da je on sposoban za takvo nešto. Dokazao je to protiv Palerma.

Sa 97% preciznih pasova, najviše u ekipi. Stvorio je četiri prilike i poslao šest ubačaja u šesneasterac, od kojih je jedan rezultirao Džekinim pogotkom. To mu je osma asistencija u Seriji A, a više od njega imaju jedino Insigne (10) i Saponara (9).

Tome je vjerovatno pomoglo to što mu je Spalletti dodijelio novu ulogu na terenu, na prednjem dijelu veznog reda, odmah iza dva isturena napadača. I tako je Pjanić igrao više isturen, za razliku od prijašnjih utakmica, sa manjom potrebom za trčanje, te više prostora da oslobodi napadače. To je bilo potrebno protiv Palerma, ali neće uvijek tako biti, jer će ga Spalletti sigurno stavljati, i u druge uloge, te će mu zadatak biti da stvara prilike i presreće protivnike. Samo na ovaj način će postati iskusan, i učiniti Romu jačom nego ikada", smatraju Italijani.