Nogomet
385

Simultanka Dijamanta: Roma pregazila Palermo, dva gola i dvije asistencije Džeke

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Roma konačno liči na ekipu od koje se očekuje da napadne titulu prvaka Italije. Vučica je u 26. kolu Serie A rezultatom 5:0 na svom terenu ispratila Palermo i upisala najveću pobjedu u ovoj sezoni, a najbolju predstavu od dolaska u Rim pružio je Edin Džeko.

Roma je u ovoj sezoni drugi put postigla pet golova u jednom meču. Prethodni put to se desilo u 6. kolu kada je na Olimpicu poražen Carpi rezultatom 5:1. Pobjeda protiv Palerma je peta uzastopna pobjeda Rome u Seriji A ove sezone i to je najbolji niz Vučice u ovoj sezoni.

Domaći tim je bolje otvorio meč i preuzeo kontrolu na terenu, ali sve do 28. minute nije bilo velikih šansi. A onda je Edin Džeko propustio kolosalnu priliku da matira Alastru. Dijamant je sa svega dva-tri metra udaljenosti potpuno neometan promašio prazan gol. Međutim, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine nije klonuo duhom, već je ekpresno uzvratio i samo dvije minute kasnije na asistenciju Miralema Pjanića pogodio za 1:0 i svoj drugi gol u dva uzastopna nastupa u ligi.

Veliku šansu imao je i Pjanić kada je u finišu prvog poluvremena odlično izveo slobodan udarac, ali se ispriječila stativa. Pjanić je nedugo nakon toga imao priliku za završi kontru Rome, ali šutirao je mlako pored gola.

Roma je odlično otvorila drugo poluvrijeme. Nakon samo sedam minuta Keita je nakon ubačaja iz kornera pogodio za 2:0, a asistencija je pripisana Džeki koji je dodirnuo loptu prije nego je ona stigla do Keite.

Samo 10 minuta kasnije Džeko upisuje drugu asistenciju kada je uposlio Salaha koji pogađa za 3:0. Nedugo nakon toga, u 62. minuti Salah je postigao još jedan pogodak i to prelijepo iz mrtvog ugla kada se činilo da će upropastiti napad.

I onda šlag na tortu - drugi gol Edina Džeke u 89. minuti za konačnih 5:0.

Ovo bi mogla biti prekretnica sezone za Vučicu. Peta uzastopna pobjeda i to najubjedljivija uz to da se probudio igrač koji se čekao - Edin Džeko.

Tabela: