Nogomet
0

Italija osvojila treće mjesto na Kupu konfederacija

Piše: N. J.
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Nogometaši Italije osvojili su treće mjesto na Kupu konfederacija u Brazilu savladavši selekciju Urugvaja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Italijani su došli u prednost golom Astorija u 24. minuti. On je pogodio nakon slobodnog udarca Diamantija, pošto se lopta odbila od okvira gola, a potom i od golmana Muslere. Uz rezultat 1:0 za Italiju otišlo se na odmor.

U nastavku Cavani je poravnao na 1:1 u 58. minuti, nakon dodavanja Gargana. Raspoloženi Diamanti u 73. minuti donosi novo vodstvo Italiji, a samo pet minuta kasnije sjajni Cavani ponovo poravnava, ovog puta iz slobodnjaka, 2:2.

Bio je to rezultat regularnog dijela utakmice, nakon čega su se igrali produžeci. Kako u tih dodatnih 30 minuta nije bilo golova, pristupilo se izvođenju penala u kojima su više sreće imali Italijani i osvojili treće mjesto na ovom takmičenju. Buffon je "skinuo" penal Forlanu, Caceresu i Garganu, a Muslera De Scigliju te su Italijani slavili 3:2 na penale. Valja napomenuti da su Italijani od 110. minute igrali sa desetoricom, jer je drugi žuti karton zaradio Montolivo.

Finale Brazil - Španija počinje u ponoć po našem vremenu.

Kup konfederacija, utakmica za 3. mjesto:

Italija - Urugvaj 2:2 (penali 3:2)