Nogomet
1

Kup konfederacija: Španija u polufinalu ide na Italiju, Urugvaj na Brazil

Totalsport
Torres postiže gol (Foto: AFP)
Torres postiže gol (Foto: AFP)
Poznati su svi polufinalni parovi Kupa konfederacija u Brazilu. Aktuelni svjetski i evropski nogometni prvaci Španci igrat će protiv Talijana, dok će domaćini Brazilci snage odmjeriti protiv Urugvajaca.

U današnjim utakmicama 3. kola grupe B Španija je sa 3-0 savladala Nigeriju u Fortalezi, dok je Urugvaj sa 8-0 deklasirao Tahiti.

"Furija" je tako zadržala stopostotan učinak i osigurala čelno mjesto grupe, te napravila uslugu Urugvajcima koji su lakoćom odradili posao protiv Tahićana.

Napadač Palerma Abel Hernandez postigao je čak četiri gola Tahitiju, od čega onaj prvi nakon samo 77 sekundi igre, što je najbrži gol na ovom Kupu konfederacija. Dva je gola za Urugvaj postigao Luis Suarez, a po jednog Diego Perez i Nicolas Lodeiro.

Kraj susreta oba u sastava dočeka s igračem manje nakon isključenja urugvajskog stopera Andersa Scottija iz 51. minute i tahićanskog stopera Teheivariija Ludiviona osam minuta kasnije.

Junak španske pobjede bio je dvostruki strijelac Jordi Alba, dok je Fernando Torres postigao preostali gol i to samo dvije minute po ulasku u igru nakon što je zamijenio Roberta Soldada.

Treće mjesto u grupi B zauzela je Nigerija, a četvrto Tahiti koji je takmičenje okončao s nula bodova i gol-razlikom 1-24. Spomenuta 24 primljena gola najlošiji je odbrambeni učinak pojedine reprezentacije u historiji ovog takmičenja.

Prvo polufinale između Brazila i Urugvaja na rasporedu je u srijedu, a drugo između Španije i Italije u reprizi finala prošlogodišnjeg Eura, u četvrtak.

Kup konfederacija, grupa B, 3. kolo:

Španija - Nigerija 3-0 (Alba 3, 88, Torres 62)

Urugvaj - Tahiti 8-0 (Hernandez 2, 24, 45+1, 67-11m, Perez 27, Lodeiro 61, Suarez 82, 90)

Tabela: 1. Španija 9, 2. Urugvaj 6, 3. Nigerija 3, 4. Tahiti 0