Predrag Pašić
0

"Imao sam centaršut kao danas Beckham"

Razgovarao: Edin Isanović
Predrag Pašić spada u red najboljih bh. igrača svih vremena. Neosporna klasa! Prvo je sa Sarajevom osvojio juniorsku titulu u bivšoj Jugoslaviji (1976. godine), a sa većinom igrača iz te generacije dotakao je vrh i u seniorskoj konkurenciji. Bordo jedanaestka sjajno je igrala u sezoni 84/85. Svojim je odlučnim partijama gradio vlastito ime, ali i pomogao timu sa Koševa da dođe do naslova.

Tada je proglašen za najboljeg nogometaša lige. Bio je član pionirske, kadetske i juniorske reprezentacije Jugoslavije, te dugogodišnji kapiten bordo tima.

Njegov nogomet bio je tako lagan. Posebno je ostao upamćen po eleganciji u igri, jakom udarcu i milimetarski preciznim razigravanjem saigrača.

Sa Koševa je preselio na Mercedes-Benz Arenu. Brzo se etablirao u Sttutgartu, dokazujući tehniku, iskazujući udarac. I u dresu “švaba” dotakao je vrh, osvojeno je prvo mjesto u Bundesligi.

Predrag Pašić je danas direktor škole nogometa Bubamara. Za Sarajevo-x.com prisjeća se lijepih dana na Koševu, govori o nekadašnjem saigraču i aktuelnom selektoru bh. selekcije Safetu Sušiću, povredama, regionalnoj ligi…

“Imali smo strašnu generaciju kada smo postali juniorski prvaci Jugoslavije. U to vrijeme mnogo dječaka igralo je nogomet, liga je bila jaka. Činilo mi se da su svi nešto trenirali. Danas to nije slučaj. Većina naših reprezentativaca i bivših i aktuelnih afirmisalo se igrajući vani. Tu prije svega mislim na Salihamidžića, Barbareza, Ibiševića, Salihovića…”, počinje razgovor za naš portal Pašić. Na najvećem bh. stadionu igrali ste u tandemu sa Sušićem?

Tako je! To je bila velika čast. I danas sam sretan i počašćen što smo bili u istoj ekipi. Safet je igrao na jednoj, a ja na drugoj strani terena. Odlično smo se slagali i razumijevali. Priuštili smo dosta radosti bordo navijačima.

Mnogi pamte Vaše sjajne asistencije Safetu.

Lako je bilo igrati sa takvim znalcem. Kada je lopta kod njega, to je uvijek bilo opasno za suparnika.

Vaš prijatelj je i aktuelni selektor nogometne reprezentacije BiH. Može li Sušić odvesti “zmajeve” na kontinentalnu smotru nogometa 2012.?

Kada govorim o Papetu ja sam subjektivan. Grupa nije loša, ali daleko od toga da će biti lako. Sušić je svjestan očekivanja cijele nacije, siguran sam da će učiniti sve kako bi bili na visini zadatka. Osvježeni smo mladim snagama, gladni su želje za uspjehom. To me silno ohrabruje. Ipak, svi sudionici kvalifikacija imaju šanse i planove. Svakog suparnika treba maksimalno respektovati, ali imamo pravo vjerovati da ćemo se na kraju mi veseliti.

Možemo li malo o Vašoj karijeri. Zanimljivo, i pored toga što ste bili lijevak, dobro ste igrali i desnom nogom?

Mnogo bolje lijevom. Iako ne volim govoriti o sebi, kada me pitaju o karijeri i o tome po čemu je pamtim, onda odgovorim da je to moj šut i centaršut. Loptu sam ponekad znao poslati onako kako sam zamislio.

S kim bi se mogli uporediti u današnjem nogometu?

Sa Beckhamom. Naročito dok je igrao u Manchester Unitedu. U to vrijeme imao je izvanredan centaršut i šut. To je zaista rijetkost.

Imali ste i dva loma noge. Na svu sreću uspješno ste se vratili na travnjak i ponovo igrali odlično?

Prvi lom je bio na desnoj nozi u mojoj sedamnaestoj godini. Drugi u gradskom derbiju sa Željom. Lijevu nogu slomio mi je Berjan. Čak sam nosio i šarafe. Mnogi su bili sumnjičavi u vezi mog oporavka, ali sam uspio. Igrači sa takvim povredama teško se više ikada vrate u staru formu. Sigurno je da tu ima i određene količine straha, što je sasvim normalno. Izuzetno je bitna mentalna snaga.

Odigrali ste mnogo utakmica. Koju bi posebno izdvojili?

Dvoboj sa HSV-om se pamti, to se ne zaboravlja. Iako je bilo mnogo zanimljivih okršaja taj bih podvukao. Ako pitate starije navijače Sarajeva o meni, siguran sam da će izdvojiti sudar sa Nijemcima.

Šta mislite o pokretanju regionalne nogometne lige?

Fenomenalna stvar. To bi klubovima donijelo više gledalaca i sponzora. Uostalom to je neminovnost, prije ili kasnije. Danas ste direktor škole nogometa Bubamara. Kako je potekla ova priča?

Ideja je nastala u ratu, bilo je to 1993. godine. Željeli smo da sklonimo djecu sa ulice u trenucima kada su padale granate. Osnovno opredjeljenje u radu škole je usmjeravanje na osposobljavanje djece za vrhunski sportski učinak u nogometu. Osnova ideja je sport, kao bitan činilac ljudskog društva. Vodimo računa da se govori strani jezik. Sjećam se da smo na početku formiranja škole pravili anketu sa pitanjem - ko zna plivati? Rezultat je bio poražavajući. Oko 80% je zaokružilo odgovor NE. Radili smo dosta i na tome.

Najviše koristi od Bubamare imali su Sarajevo i Željezničar?

Svakako. U Bubamari su ponikli Cocalić, Veldin Muharemović, Rovčanin, Rizvanović, Dupovac, Pliska, Hamzić, Šehović, Nuhić …

Vlasnik aktuelnog prvaka Italije Intera Massimo Moratti je Vaš veliki prijatelj?

Da. Nekoliko puta sam bio njegov gost na utakmicama milanskog tima. On pomaže rad Bubamare. Njegova kćerka je prošle godine dolazila u glavni grad BiH, a ove će sigurno doći i Moratti.