Nogomet
85

Igor Štimac: Želim da Hrvatska, BiH i Crna Gora igraju u Brazilu

Anadolija
Igor Štimac (Foto: Anadolija)
Igor Štimac (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju jako dobre izglede završiti prvi u svojim grupama u borbi za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu jer su najteži dio posla premostili, rekao je za agenciju Anadolija (AA) Igor Štimac, selektor nogometne reprezentacije Hrvatske.

Štimac smatra da je BiH posebno blizu plasmana na Mundijal. Priželjkuje i balkanski "happy end", odnosno plasman Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske na naredno SP.

"Držim kako bi svi mogli završiti na prvim pozicijama u grupi i sresti se negdje u Brazilu", istakao je Štimac i dodao da nogomet u regiji ima svijetlu budućnost.

"Za razliku od nas koji smo u proteklih 20 godina dali pečat svjetskom nogometu i ostvarili neke zapažene rezultate, ne samo to, nego bacili na koljena i velike nogometne sile u svijetu, reprezentacije BiH i Crne Gore su u stvaranju. Oni trebaju tek udariti pečat na nogometnoj mapi. Iskreno se nadam da će to i uraditi, i jedna i druga reprezentacije, te da ćemo biti dobri takmičari u godinama koje su ispred nas“, naglasio je hrvatski selektor u razgorovu s novinarom Anadolije vođenim u hercegovačkom mjestu Međugorje, gdje traju pripreme najboljih hrvatskih nogometaša.

Hrvatska je u grupi A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo trenutno izjednačena na vrhu tabale sa Belgijom (imaju po 16 bodova). U idućem kolu 7. juna Hrvati će ugostiti Škote, a Belgijanci Srbiju. Prema mišljenju mnogih, ključ raspleta u grupi mogao bi se desiti 6. septembra ove godine u derbiju Srbije i Hrvatske u Beogradu.

"Ne razmišljamo o toj utakmici niti pričamo o njima. Jedino mi je Škotska u glavi. Skoncentriran sam na nju i to tražim od svojih igrača. Za sve ostalo ima još jako puno vremena", kazao je Štimac.

I pored toga što je Srbija gotovo pa otpisana i u borbi za baraž, Štimac je pohvalno govorio o Siniši Mihajloviću, selektoru Orlova.

"Ne tako davno osporavali su i mene sa vrlo sličnim epitetima na pogrdan način, a kada pogledate ko su ti ljudi, onda, u biti, ne treba se i zamarati previše oko toga. Uvjeren sam da će Mihajlović ostati na klupi Srbije, jer ima bogatu igračku karijeru i rad sa najboljim trenerima iza sebe", poručio je Štimac za AA.

Da su odnosi između njega i Mihajlovića puno bolji nego u ratnim i poratnim godinama vidi se i iz sljedeće Štimčeve izjave:

"Siguran sam da je Siniša talentiran kao trener u najmanju ruku jednako kao što je bio nogometaš. I ovo što on radi očito tamo nije prepoznato. Mihajlović stvara budućnost nogometa Srbije. Nažalost, oni koji ga okružuju očito ga ne razumiju, jer su željni rezultata u aktuelnom trenutku, ne razmišljajući što slijedi iza toga. Nadam se da će se uspjeti othrvati i oduprijeti prvim udarima i napadima, te da će uspješno voditi reprezentaciju dugi niz godina. Od srca mu to i želim".

Nekadašnji predsjednik Udruge hrvatskih prvoligaša nije protivnik eventualnog osnivanja regionalne lige, ali smatra da ima puno prečih stvari u nogometu zemalja nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije.

"Ne znam iz kojeg se razloga uopće priča o formiranju tzv. balkanske lige. Ne govorim to kao protivnik nogometa, nego iz razloga što nemamo uvjete za takvo takmičenje. Bolje bi bilo da pravimo pritisak na vlade naših zemalja i gradonačelnike da naprave nove stadione. Čitav svijet ih gradi, ali ne i mi na ovim prostorima", mišljenja je Štimac.

U protekloj sedmici FIFA je kaznila Hrvatski nogometni savez. Razlog, navijači Hrvatske na nedavnoj utakmici protiv Srbije u Zagrebu (2:0) na nacionalnoj osnovi vrijeđali su goste.

"Model je primjena zakona koji postoje i provođenje mjera, elemente koji su nužni, koje smo smislili i stavili u funkciju, ali oni još ne funkcioniraju u stopostotnom obimu. Dakle, u borbi protiv huligana bitno je provoditi zakone koji postoje. Bitno je podvući crtu iza ono što jeste normalno ponašanje. Ne smijemo dozvoliti da se nekakva prividna većina onih koji dolaze na stadione, ili na pojedine utakmice, iživljava na svima onima koji bi došli na utakmicu, ali ne žele dok su ti tu", kazao je Štimac.

Ističe i da policija u Hrvatskoj ima popis izgrednika.

"Navodno ih je petstotinjak u čitavoj Hrvatskoj. Ako je to problem jedne države, 500 osoba koje su većinom maloljetne ili nisu iz sređenih porodica, onda to nije država koja je uređena. Ako ćemo to sebi priznati onda smo poraženi i to ne bi bilo dobro", tvrdio je Štimac.

Na pripremama hrvatske selekcije u Međugorju nema Marija Mandžukića. Slavonac je imao sjajnu sezonu iza sebe, osvojenu titulu prvaka Njemačke i Lige prvaka, a u subotu (1. juna) sa Bavarcima igrat će finala državnog Kupa protiv Stuttgarta.

"Iznimna sreća za sve nas je što se Mandžo okrunio titulom pobjednika Lige prvaka. I ne samo to, nego i što je postao prvi hrvatski nogometaš koji je postigao gol u finalu Lige prvaka. Potvrda je to velikog rada koji je uložio u karijeri. To nije kraj velikih dostignuća koja će on postići", decidan je Štimac.

Nije razočaran sezonom druge najveće zvijezde nacionalnog tima Hrvatske, i pored toga što Luka Modrić sa Realom nije osvojio što je planirao.

"Teško je bilo očekivati više od Modrića u prvoj sezoni provedenoj u Real Madridu. Luka nije mogao više. Luka je dao svoj maksimum iz razloga jer se mnogo turbulentnih stvari dogodilo kroz prelazni rok. Nije mogao obaviti pripreme, jer mu je bilo zabranjeno trenirati sa ekipom Tottenhama. Dok se čekao zadnji čas prijelaznog roka već tada mi treneri znali smo da on neće moći pružiti maksimum u prva tri, četiri mjeseca u Madridu. Ipak, u konačnici potvrdio je svoje vrijednosti, golom deklasirao, odnosno izbacio Manchester United iz Lige prvaka. To što ga žele zadržati sada, bez obzira što je trener (Jose Mourinho, op.a.) otišao dovoljno govori o njegovim vrijednostima“, obrazložio je.

Iako je jedno vrijeme Štimac bio i u određenim nesuglasicama sa Miroslavom Ćirom Blaževićem, bivšeg trofejnog selektora Hrvatske (uspješnog i na klupi BiH) nikada nije prestao cijeniti.

"On je ubilježio dobrih 30 godina kao trener na ovim prostorima na razne načine. I u jednom dijelu on je moj uzor. Strašan motivator. Nogometni znalac. U teškim vremenima vodio je Hrvatsku. Na pravi način znao je upotrijebiti svoje vještine kako bi izvukao maksimum iz igrača, iako nas nije bilo puno, onoliko koliko bi jedan trener htio da ima u kadru. Sigurno je da naziv trenera svih trenera nije zaslužio slučajno", ispričao je Štimac.

Splićanin misli i da Hajduk u dogledno vrijeme ne može stići Dinamo.

"Budžet kojim raspolažu i menadžerske sposobnosti Zdravka Mamića pokazale su kako je Dinamo u ogromnoj prednosti nad Hajdukom. Kada imate u ovakvoj situaciji stabilne finansije i ogroman priliv sredstava onda ste u stanju kupovati igrače i redovno ih plaćati što vam sugerira miran rad i objektivno dobar rezultat“, istakao je Štimac, pa "osuo paljbu" po svojim Bilima:

"Hajduk sa svim turbulencijama koje je prošao, neodgovornim ponašanjem čelnika nije mogao bolje ni proći. Potpisivali su se ugovori koji se dugoročno nisu mogli pratiti i poštivati. Potrošen je silan novac, a rezultatski se nije napravilo ništa".

Štimac nije mogao dati odgovor na pitanje novinara da li je teže biti reprezentativac ili selektor Hrvatske.

"Odgovorit ću vam na to pitanje kada završim karijeru selektora. No, najteže mi je gledati utakmicu, ako igra neko za koga sam emotivno vezan, jer na tok meča ne možete utjecati. Kao igrač i selektor možete bitno mijenjati stvari na terenu", zaključio je Štimac u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija uoči mečeva selekcije Hrvatske, najprije sa Škotskom u borbi za Mundijal, a potom i prijateljske utakmice sa Portugalom.