Kako su se upoznali
27

Ibrahimovićeva priča najpreciznije objašnjava kakav čovjek i menadžer je bio Mino Raiola

K. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Nogometni menadžer Mino Raiola danas je preminuo u 54. godini, no nema sumnje da će ostati upamćen kao jedan najposebnijih agenata na svijetu i tome u prilog definitivno ide legendarna priča Zlatana Ibrahimovića o načinu na koji je upoznato čovjeka koji se brinuo o njegovoj karijeri.
Ibrahimović je u potragu za menadžerom krenuo nakon što ga je bivši trener Hasse Borg odgovarao od saradnje s bilo kakvim agentima, nakon čega ga je i on sam iskoristio i došao do određene zarade.

Tada je shvatio da mu je potreban neko kome će u potpunosti vjerovati, a to je bio Mino Raiola.

"Nazvao sam prijatelja i rekao mu da mi je potreban agent. Preporučio mi je dvojicu, rekao je da jedan radi s Davidom Beckhamom i ima sjedište firme u Londonu, a drugi je Italijan, ali više 'ovako' mafijaški tip. Rekao mi je to smatrajući kako će mi bolje odgovarati mentalitetom s obzirom na moje porijeklo", prisjetio se Ibrahimović pa nastavio:

"Uzeo sam broj i nazvao ga. Dogovorili smo sastanak u hotelu. Bio sam obućen za modne piste, obukao sam fino odijelo, imao sam Rolex oko ruke, došao sam u Porscheu i ušao u hotel. Želio sam ga impresionirati..."

Upravo to je bila najbolja moguća prilika da Ibrahimović upozna Raiolu onakvog kakav je zaista.

"Kad je Mino ušao, ostao sam zaprepašten. Imao je široke havajke i Nikeovu majicu na sebi. Zamislite kako to izgleda na čovjeku njegovih gabarita..."

"Mino", predstavio se...

"Pomislio sam – ko je ovaj tip?!"

"Zlatan", odgovorio je Ibra, a Raiola je pozvao konobara:

"Naručio je sushija za sedmoricu. Gledam oko nas hoće li nam se još neko pridružiti, ali bili smo samo nas dvojica za stolom", prisjetio se Ibrahimović.

Nakon toga je otkrio i detalje razgovora s Raiolom i kako se ovaj tada nepoznati menadžer ponašao.

"Jeo je halapljivo taj sushi kao da je najbolja hrana na svijetu. Govorio engleski, ali ne pretjerano, poslovno i načinom koji mi se sviđao. Bio je vrlo pristupačan", opisao je Ibra prve trenutke njihovog razgovora.

Zatim je do stola prišao Raiolin asistent i dodao mu aktovku te iz nje izvadio statistike italijanskih napadača.

"Inzaghi, 25 utakmica, 23 gola. Vieri, 27 utakmica, 22 gola... Ibrahimović 25 utakmica, pet golova... Kako da te prodam s ovakvom statistikom", rekao je Mino.

"Da imam takvu statistiku, prodala bi me i moja majka. Zato te i trebam", odgovorio je Ibra.

"Imaš pravo", uzvratio je Raiola i nasmijao obojicu.

"Tu sam osjetio da smo se povezali, jednostavno smo odgovarali jedan drugom", rekao je Ibra pa nastavio priču.

"Pitao me da li želim biti najbolji nogometaš na svijetu ili najbolje plaćeni nogometaš na svijetu. Odgovorio sam mu ovo prvo, a on je uzvratio 'dobro, jer kad postaneš najbolji na svijetu, ovo drugo će doći samo.'"

Ručak je trajao još dva sata i Zlatan je bio spreman stisnuti mu ruku i potpisati ugovor, ali Mino ga je zaustavio...

"Ne, ne, ne... Ovaj posao ne funkioniše tako tako, sad lijepo idi kući, razmisli pa mi se javi...", prisjeća se Ibrahimović. Zlatan je otišao kući, ali već za sat vremena okrenuo je ponovo Raiolin broj...

"Slušaj me, znam šta je**no želim, ili ćemo potpisati sad odmah ili ništa... I ostalo je historija", završio je Ibrahimović.

Raiola je, između ostalih, bio menadžer Paula Pogbe, Erlinga Haalanda i mnogih drugih poznatih igrača. Rođen je 4. novembra 1967. godine u Italiji, a posljednjih godina još je radio sa Henrikom Mkhitaryanom, Marcom Verrattijem, Gianluigijem Donnarummom, Matthijasom de Ligtom i Marijom Balotellijem.

Raiola je rođen u Salernu, a kao dijete je s roditeljima otišao u Nizozemsku. Radio je kao konobar u mladosti, a u isto vrijeme je završavao srednju školu i Pravni fakultet.

Tečno je pričao sedam jezika - italijanski, engleski, njemački, španski, francuski, portugalski i nizozemski.