Godina puna uspjeha
0

Ibrahimović: Iz 2012. najviše ću pamtiti gol protiv Engleske

Klix.ba
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Zlatan Ibrahimović je 14. decembra 2012. godine kao kapiten postigao četiri gola za reprezentaciju Švedske u utakmici protiv Engleske. Taj meč je bio prvi odigrani na novom nacionalnom stadionu Švedske nazvanom Friends Arena.

Isti dan se desio i skandal vezan za desničarsku Švedsku demokratsku partiju. Naime, u javnost je procurio videosnimak na kojem su se mogli vidjeti i čuti neki od vodećih političara ove partije i njihovi rasistički i seksistički komentari. I dok je cijela javnost, uključujući i Zlatanove saigrače, kritikovala političare, on je šutio.

Međutim, Zlatan je sada za švedski Expressen odlučio prvi put progovoriti o tom skandalu.

"Osjećam se kao Šveđanin. Ponosan sam što sam Šveđanin i uvijek se trudim da Švedsku prikažem na najbolji mogući način, gdje god da idem. Ono što oni govore me se ne tiče. Svijet je takav kakav jeste. Mi dolazimo sa svih strana svijeta i slažemo se. Majka mi je Hrvatica, otac Bosanac, a rođen sam u Švedskoj. Svi su izmiješani. Svijet je takav i to se mora prihvatiti", kazao je Ibrahimović.

Ibrahimović je dodao i da fudbal i politiku ne treba miješati.

"Fudbal je sport u kojem su svi dobrodošli. Nije bitno odakle ste. Zbog toga i igramo fudbal – kako bismo okupili cijeli svijet, kako bi svi uživali i imali priliku da se bave sportom. Ne želim da se miješam u politiku", rekao je Ibrahimović.

Kako kaže, ova prošla godina mu je bila prepuna prelijepih trenutaka.

"Sjećam se kraja u Milanu. Nismo imali nikakve šanse da osvojimo i prvenstvo, ali se mnogo pričalo o najboljim strijelcima. Ja sam konstantno postizao golove. Nikada nisam postigao toliko golova kao tada. Onda je stiglo Evropsko prvenstvo i moj gol protiv Francuske. Iako je prvenstvo za nas završilo neuspješno, taj trenutak nikada neću zaboraviti", dodao je Ibrahimović.

Ipak, kako kaže, kada god se u budućnosti sjeti 2012. godine, uvijek će prvo pomisliti na utakmicu protiv Engleske i svoj nevjerovatni pogodak makazicama sa 25 metara koji je zapanjio svjetsku javnost.