Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sabura, Senade, sine! Ako ništa drugo, onda barem iz poštovanja prema ovim Mubarek danima. Svako dobro ti želim.
@ ... Ha Ako ista,bar smo ponovo naucili sta su prva,druga i treca palatalizacija... Ja ako i grijesim onda je u pitanju neka druga pojava gubljenja suglasnika,ali zasigurno nije nikakva palatalizacija kao sto ti tvrdis. Budi mi cool i no sikiriki..
@Senad, dobro ti je rekao ... grijesis. Opusti se, co\'ek! Koji ti je?!
Senade, bas mi je zao sto si jednu produktivnu kritiku shvatio na tako los nacin ... i sto se to, povrh svega, povrijedilo. Ovo nije moja teorija, nego pravila koja smo ucili u skoli. Zao mi je i to sto si se jadan dobro potrudio da ispravljas vec ispravne stvari, na jedan grub, drzak i neinteligentan nacin. Steta, bas smo se ponadali da si fin.
Vedo...Kralju samo naprijed BH Dijamantu :D Uz tebe smo :))
Haha I jos nesto...O kakvoj palatalizaciji ti uopste pricas? Uopste i ne znas pravila palatalizacije a provaljujes se. Slovo D (a ni slovo T) ne pripada ni jednoj palatalizaciji.. Da se podsjetimo : Prva palatalizacija - KGH u ČŽŠ, i druga palatalizacija (sibilarizacija) a i treca palatalizacija - KGH u CZS ,odnosno: Prva palatalizacija: Kada se zadnjonepčani suglasnici K, G, H nađu ispred samoglasnika prednjega reda E, i mijenjaju se u suglasnike: č, ž, š. Ova pojava naziva se prva palatalizacija. Druga palatalizacija: Kada se suglasnici K,G,H, nadju u rijecima ispred samoglasnika \"i\" mjenjaju se u \"c,z,s,\" Treca palatalizacija: Alternacija konsonanata K,G i H (s kraja korijenskoga morfema) sa C,Z i S ispred sufiksalnoga morfema A-zove se treća palatalizacija. .
Ah, da... Rijec pogoDak ne mozes trpati u grupu sa napiTak,zadaTak,podaTak.. Nadam se da ce ti sada biti malo jasnije tvoje neznanje.
@... Ma jok... Nego se samo desava da se slovo \"d\" kod rijeci pogoDak pretvara u \"t\" =pogoTci Da kojom igrom slucaja postoji rijec pogoTak ,onda bi tvoja teorija pila vode i slovo t bi nestalo,ovako...ne :) Zatim,kao dokaz da lakse skontaju oni koji se bas ne mogu pohvaliti sa visokim koeficijentom inteligencije evo jednostavniji primjer... Kaze se \"u tom pogotku\" a ne \"u tom pogoku\" ,(sto bi tvoja teorija o gutanju tog slova trebala da nam potvrdi..) Zalosno..kako vidim i ti sa tim imas problema.... Naravno,nije ovo najvaznija stvar na svijetu ali kada se neko bavi novinarstvom takve greske u naslovima clanaka su bas sramotne. Evo i par primjera kako to pismeniji novinari pisu : http://www.haber.ba/sport/fudbal/9147-pogotcima-dzeke-i-aguera-manchester-city-osvojio-naslov-prvaka-engleske.html http://www.dugirat.com/sport/nogomet/14340-pogotcima-aria-do-preokreta-s-benkovanima.html
Senade, prema pravilima palatalizacije, t se gubi. Zato u množini treba pisati dodaci, podaci, napici, pogoci. Riječ je pravilno napisana, samo što nas sredina uči pogrešno. Kad u restoranu vidim *napitci*, naježim se. To je greška, ali nisi ni ti kriv što ne znaš.
Nije pogocima nego pogotcima.. pogodak...plural -pogotci Posto vise puta u clanku pise pogocima,ocigledno je da nije u pitanju greska pri pisanju nego nepoznavanje pravopisa i gramatike.
stuttgart ce biti sampion, a ibisevic novi gerd müller
To vedo
plavooki zmaj i bh princ (vedo) (pjanic) trenutno u najboljoj formi
a da tu zelju pretvoris u stvarnost umjesto da samo trckaras okolo?