Nevjerovatna scena
36

I to se desilo u Engleskoj: VAR poništio pogodak Tottenhama, sudija se oglušio na to i priznao ga

E. B.
Nogometaši Tottenhama jučer su jedva uspjeli osvojiti bod na domaćem terenu protiv najlošije ekipe u Premiershipu Watforda (1:1).

I do tog boda ne bi stigli da nije sudije Chrisa Kavanagha koji je priznao pogodak iako su sudije iz VAR sobe odlučili da ga ponište.

Abdoulaye Doucoure je u 6. minuti doveo Watford u vodstvo i 80 minuta hrabri gosti su odolijevali napadima Spursa.

Ipak, u 86. minuti Dele Alli je pogodio za 1:1, a dok su igrači Tottenhama slavili Kavanagh je konsultirao kolege iz VAR sobe.

Podsjetimo, u Engleskoj glavni sudija meča ne gleda sporni snimak na monitoru na stadionu, već se oslanja na odluku sudija iz VAR sobe koja je smještena u Londonu.

Alli je proslavio pogodak sa saigračima, a potom su svi igrači obje ekipe s nestrpljenjem čekali odluku VAR-a.

Kada je na semaforu objavljeno da pogodak nije regularan, 58.000 navijača Tottenhama na stadionu je ostalo razočarano.

Sporni trenutak zbog kojeg je pogodak poništen
Sporni trenutak zbog kojeg je pogodak poništen

Najprije se činilo da je pogodak poništen zbog toga što je Alli odgurnuo Kika Femeniju, no to nije bio razlog.

Nekadašnji engleski reprezentativac Phil Thompson je u studiju Sky Sportsa uživo komentarisao utakmicu, te je pojasnio kako je VAR poništio pogodak zbog toga što je Alli igrao rukom.

No, u samo nekoliko sekundi i on je ostao šokiran i zbunjen.

Kavanagh je i pored toga što je na velikom semaforu na stadionu objavljeno kako je pogodak nevažeći odlučio ga priznati, te su igrači Watforda krenuli sa centra.

Nakon meča menadžer Tottenhama Maurizio Pochettino je izjavio kako shvata razočarenje i bijes gostiju, ali da on i njegov klub nemaju ništa s odlukom arbitara.

Službeno saopćenje VAR-a je da je došlo do greške na semaforu, no zaista je teško povjerovati u to. Ipak je VAR uveden da rješava sve dileme, a ne da ih produbljuje s obzirom da će sada svi moći očekivati da ono što se prikazuje na ekranima bude apsolutno nerelevantno.