Nogomet
17

Hurtić izvršio prozivku u Butmiru: Moguć odlazak Benke i Duljevića, Anđušić stigao, čeka se Husejinović

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U trening centru FK Sarajevo u Butmiru danas je izvršena prozivka kluba s Koševa. Šef stručnog štaba Almir Hurtić je vodio prvi trening, u obraćanju medijima je otkrio detalje o odlascima i dolascima igrača i pripremama, a govorio je i o očekivanjima za narednu sezonu.

"Radimo u dobroj atmosferi, imamo sve uslove. Ekipa je doživjela promjene kada je riječ o igračkom kadru. Za nekoliko dana ćemo kompletirati igrački kadar", izjavio je Hurtić.

Prvi dio priprema Bordo ekipa će odraditi u Sarajevu u vlastitom trening centru u Butmiru.

"Tri sedmice ćemo raditi u našem kampu, uslovi su vrhunski, pa nema potrebe da idemo negdje drugo tokom prvog dijela priprema. Na raspolaganju su nam dva terena, jutarnji trening ćemo raditi na jednoj podlozi, a večernji pod reflektorima. Danas smo odradili prvi trening i neke testove, a večeras nas čeka još jedan. Sutra ćemo dva puta trenirati, a onda je slobodan dan. Potom nastavljamo u našem ritmu. Planirane su dvije utakmice zatvorenog tipa, malo lakše. To će biti vjerovatno u trećoj sedmici prvog dijela priprema", rekao je trener FK Sarajevo.

Nastavak priprema je planiran u Sloveniji, gdje će ekipa odigrati nekoliko prijateljskih susreta.

"Drugi dio priprema ćemo obaviti u Austriji ili Sloveniji od 5. jula, ali će to gotovo sigurno biti Slovenija. Već smo dogovorili neke pripremne utakmice, a fokus će biti na modeliranju tima i igre", kazao je Hurtić.

Najviše pažnje privlači prelazni rok, odnosno transferi igrača. Hurtić je razjasnio situaciju koja se tiče odlazaka Leona Benke i Harisa Duljevića, kao i dolaska Nemanje Anđušića i Saida Husejinovića.

"Benko je još uvijek igrač Sarajeva, a ukoliko u narednim danima dobije neku ponudu ili prihvati jednu od aktuelnih opcija, on će otići, a ako se to ne dogodi, ostaje s nama. Na Duljevića računamo, on je naš igrač i želimo da ostane. Međutim, ima ponuda, ali dok se nešto konkretno ne dogodi, on je tu. Husejinović još uvijek nije igrač FK Sarajevo, nije potpisao ugovor. Međutim, pregovori su u toku i blizu smo realizacije. Ipak, još uvijek nije naš igrač, ali bi trebao biti za nekoliko dana. Što se tiče Anđušića, on je raskinuo ugovor s Olimpicom, danas je trenirao s nama i potpisat će ugovor. Radi se o mladom i talentovanom igraču koji je bio ponajbolji igrač naše Akademije. On ima potencijal, želimo mu pružiti drugu šansu", jasan je bio šef stručnog štaba Bordo ekipe.

Otkrio je da FK Sarajevo traži igrače na tri pozicije.

"Tražimo golmana, stopera i krilnog napadača. Već smo u pregovorima, tako da očekujem da ćemo sve realizovati najdalje za pet dana", istakao je Hurtić.

Bivši napadač Slobode Mersudin Ahmetović će biti pojačanje.

"Za svakog trenera je bitno da može mijenjati sistem igre u toku utakmice. Željeli smo imati različite profile igrača, tada je lakše praviti promjene. S Ahmetovićem ćemo dobiti na kvalitetu", smatra strateg tima s Koševa.

Sarajevo u narednoj sezoni neće igrati u Evropi, ali i to ima svojih prednosti.

"Svina nam je žao, posebno zbog navijača koji nas uvijek prate. S druge strane, imat ćemo više vremena za uigravanje. Sljedeće sezone želimo igrati puno bolje nego prošle, ambicije su visoke, minimum je Evropa. Ne želim najavljivati titule, želim samo imati bolju ekipu, pa zato očekujemo bolju igru", iskren je bio Hurtić.

Na kraju, informisao je medije o promjenama u stručnom štabu.

"Admir Hasančić će biti u stručnom štabu prvog tima, dok će Muhamed Džakmić zauzeti njegovo mjesto u U19 selekciji. Pojačali smo fitnes dio, angažovali smo izvrsnog trenera Srđana Kuljića iz Trebinja. On će pomoći u spremanju ekipe", završio je Hurtić.