Nogomet
1

Humanitarni turnir na Trgu Krajine za vraćanje iskrenog, dječijeg fudbala

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Humanitarni turnir u fudbalu počeo je danas na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Lijepo vrijeme koje je preovladavalo cijeli dan omogućilo je organizatorima da postave teren za igru i prolaznicima da uživaju u fudbalskom spektaklu pionira, kadeta, omladinaca i seniora.

Organizator turnira i potpredsjednik Centra za edukaciju omladinu i sport, Aleksandar Negrović je naveo da je glavna ideja za pokretanje ovakvog turnira bila da se vrati iskreni, dječiji fudbal.

"Ideja je nastala i prije poplava, ali kada se desila ta nepogoda odlučili smo da pomognemo na način na koji mi možemo, a to je da turnir bude humanitarnog karaktera, da pomognemo tim ljudima. Svi mi u organizaciji smo većinom bivši sportisti i kad smo vidjeli da su igrališta na kojima smo mi učili igrati fudbal zarasla u korov i da tu ima svega osim sporta, odlučili smo da pokušamo, koliko možemo, da napravimo jedan ovakav turnir i da vratimo onaj dječiji, iskreni fudbal", rekao je Negrović za Klix.ba.

Također, na licima mladih učesnika vidjeli smo iskreno zadovoljstvo zbog učešća na ovom turniru, a neki od njih su nam rekli da su posebno srećni što se turnir održava u trenutku kada i Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Saznali smo i da je mnogima od njih favorit ovog prvenstva reprezentacija Brazila.

Oko 80 prijavljenih u četiri kategorije takmičit će se na turniru koji će trajati do 29.juna, a sav prihod će biti namijenjen za humanitarne svrhe.

Iz organizacije turnira naglasili su da djeca imaju dobre uslove, kvalitetnu umjetnu travu, te da su zajedno sa sponzorima Mtel, Jelen pivo, Mocart kladionice, C auto i Lana, dali sve od sebe da bi stvorili što bolje uslove. Grad Banja Luka podržao je ovaj turnir na Trgu Krajine i prepoznao cilj cijele organizacije.