Nogomet
43

Spahić: Naša srca i molitve su sa našim navijačima koji su pogođeni poplavama

Anadolija
Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Djeca iz Maglaja bit će gosti specijalne utakmice koju su inicirali fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine. Hiljade djevojčica i dječaka iz nekoliko gradova BiH u subotu, 24. maja, sa stadiona "Otoka" u Sarajevu ispratit će popularno zvane "zmajeve" utakmicom i najljepšim željama na Svjetsko prvenstvo u Brazil, saopštili su organizatori meča "Sportske igre mladih", prenosi Anadolu Agency (AA).

Utakmica simboličnog naziva "Svi na jednom mjestu" okupit će 100 djevojčica i dječaka sa i bez poteškoća u razvoju koji će igrati sa bh. fudbalskim reprezentativcima. Više od 3.000 mališana u publici iz različitih gradova BiH poslat će poruku podrške svojim vršnjacima u pogođenim dijelovima zemlje koji im se nisu mogli pridružiti.

"Naša srca i molitve su sa našim navijačima koji su pogođeni poplavama. Već smo prikupili i uputili pomoć i nastaviti ćemo im pomagati da se oporave od ove tragedije. Djeca su naši najiskreniji navijači i zajednička želja svih reprezentativaca bila je da zajedno s njima proslavimo odlazak na Svjetsko prvenstvo. Utakmicom želimo skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću djeca s poteškoćama u razvoju, posebno u ovoj vanrednoj situaciji. Naš cilj je pružiti im neku vrstu utjehe u ovim teškim trenucima", kazao je Emir Spahić, kapiten bh. selekcije, koji je, uz Edina Džeku, jedan od idejnih tvoraca utakmice, piše u saopćenju za javnost "Sportskih igara mladih".

Želju reprezentativaca ispunit će mališani iz zavoda, osnovnih i sportskih škola širom BiH, uz podršku UNICEF-a, Sportskih igara mladih, Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, Specijalne olimpijade, Općine Novi Grad i sponzora.

"Zahvaljujem se UNICEF ambasadoru Edinu Džeki i njegovim suigračima i nadam se da će ova utakmica bar nakratko vratiti osmijehe na lica djece koja najviše pate u ovakvoj situaciji. UNICEF nastavlja pružati hitnu pomoć u koordinaciji sa brojnim partnerima i ostalim UN agencijama, kao i prikupljati dodatna donatorska sredstva za podršku dugoročnom oporavku nakon katastrofe", izjavila je predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer.

Početak subotnje humanitarne akcije na sarajevskom stadionu "Otoka" je u 14 sati, piše Anadolu Agency.