Humanitarne akcije
25

"Mladi zmajevi" iz ugroženih područja dolaze u Sarajevo na turnir "Haj'mo lopte, BiH"

Klix.ba
Najavljeni nogometni turnir za djevojčice i dječake "Haj'mo lopte, BiH" održat će se u subotu 24. maja u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu, u nešto izmijenjenom obliku i s humanitarnom namjenom.

"Solidarni s prijateljima“ – poruka je koju će učešćem u ovom turniru javnosti poslati oko 150 mladih igrača i igračica uzrasta do 12 godina, koji će se tokom vikenda okupiti u Sarajevu. Među njima, svoj dolazak su najavili i dječiji fudbalski klubovi s najugroženijih područja BiH, koji poručuju da na ovaj način žele pokazati svima da se ne predaju i da, uprkos poplavama, nastavljaju svoje sportske aktivnosti.

Tako će turnir ugostiti djecu iz Doboja, Gračanice, Sanskog Mosta, Novog Grada, Srebrenice, Bosanske Krupe i Teslića, kao i najmlađe igrače iz Mostara, Sarajeva, Foče i Istočnog Sarajeva.

Plemenite vrijednosti sporta, timski duh, zajedništvo, solidarnost i viteštvo u ovim teškim vremenima posebno dolaze do izražaja. Potvrdom svog učešća na turniru i dolaskom u Sarajevo, dječaci, djevojčice i njihovi treneri s pravom nose epitet “mladi bh. zmajevi”.

Ovo je prilika za posjetitelje da iskažu svoju solidarnost s djecom iz ugroženih područja. Tokom održavanja turnira, u dvorani Ramiz Salčin će biti oformljen punkt za prikupljanje humanitarne pomoći u suhoj hrani, higijenskim potrepštinama te artiklima za djecu (sportska oprema i igračke u dubrom stanju, te slatkiši).

Reprezentativci naše zemlje su zajedništvom i upornošću izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zmajevi su tako pokazali svima kako se uz trud, želju za uspjehom i timski rad mogu ostvariti snovi o boljoj budućnosti.

Zato je fudbal veliki korak naprijed kojim gradimo mir, koji nas zbližava i uči toleranciji i razumijevanju. Sportski duh, zajedništvo i nada jedna su ljepša priča koja se šalje iz naše zemlje.

Turnir “Haj'mo lopte BiH – solidarni s prijateljima“ je organiziran u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji u našoj zemlji provodi CRS i u saradnji sa Školom fudbala Valter iz Sarajeva.

Svečano otvorenje turnira bit će održano u subotu, 24. maja u 11:00 sati, a utakmice će se tog dana igrati od 9:00 do 16:00.

Organizatori pozivaju najmlađe gledatelje da se u što većem broju pridruže sudionicima turnira i svojim navijanjem daju potporu “malim zmajevima”. Ulaz je besplatan.