Nogomet
77

Hrvatska, Mađarska i Slovačka u osmini finala, Albanija čeka sreću, Turska čudo

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjedom Njemačke nad Sjevernom Irskom (1:0) u 3. kolu grupe C, plasman u osminu finala osigurale su Hrvatska, Mađarska i Slovačka, dok su Albanija i Sjeverna Irska nastavile sa strepnjom i iščekivanjem preostalih rezultata.

Pošto su Albanija i Sjeverna Irska zauzele treća mjesta u svojim grupama pri čemu su osvojile po tri boda, dalje ide Slovačka koja je treća u grupi B, ali ima četiri boda tako da će ona sigurno biti među četiri najbolje trećeplasirane ekipe prvenstva.

U najgorem slučaju, mjesta među četiri najbolje trećeplasirane ekipe Eura zauzet će Hrvatska i Mađarska koje imaju po četiri boda, a trenutno se nalaze na drugom, odnosno prvom mjestu u svojim grupama. Mađarska ne može pasti na četvrto mjesto u svojoj grupi, jer ima tri boda više od Austrije od koje ima i bolji međusobni omjer.

Hrvatska u posljednjem kolu igra protiv Španije večeras od 21:00 sati, dok Mađarska u posljednjem kolu grupe F igra protiv Portugala ove srijede od 18:00 sati.

Porazu Sjeverne Irske nisu se obradovali Albanci i Turci, jer je Sjeverna Irska, gledajući iz perspektive Albanaca i Turaka, izgubila sa premalo golova razlike. Albanci su treći u grupi A sa gol-razlikom 1:3, a Turska je četvrta u grupi D sa nula bodova i gol-razlikom 0:4.

Da bi ostale među četiri najbolje trećeplasirane ekipe Eura, Sjeverna Irska i Albanija moraju čekati rezultate u grupama D, E i F.

Turskoj za osminu finala treba čudo, jer i Sjevernu Irsku i Albaniju može prestići jedino u slučaju da slavi sa minimalno četiri gola razlike nad Česima. Ukoliko pobijedi Češku sa golom razlike, mora čekati da je pogleda velika sreća sa rezultatima u grupama E i F, jer trenutno niko u tim grupama nema lošiju gol razliku od Turske.

Trenutno stanje na tabelama:

Trenutni raspored trećeplasiranih reprezentacija Eura: