Nogomet
6

Završnica grupne faze Eura: Opraštamo li se od Ronalda i(li) od Ibrahimovića?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Na redu je 13. dan Evropskog prvesntva u Francuskoj, a on donosi po dvije utakmice 3. kola u grupama E i F, odnosno posljednje četiri utakmice grupne faze takmičenja.

Grupa F

Island - Austrija (18:00 sati, Stade de France)

Island je u 1. kolu izvukao veliki bod protiv Portugala na svom debitantskom nastupu na velikim takmičenjima, a onda je u finišu meča protiv Mađarske izgubio dva boda i historijsku pobjedu. Ova otočka zemlja će protiv Austrije tražiti svoju prvu pobjedu na velikim takmičenjima, a samim tim i plasman u osminu finala. Islandu je za plasman u osminu finala potreban samo bod, jer tada bi u najgorem slučaju bio jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije Eura.

Austrija je razočarala u 1.kolu kada je sa 2:0 poražena od Mađarske, a onda je u 2. kolu uz poprilično veliku dozu sreće remizirala s Portugalom (0:0). Za plasman u osminu finala Austrija mora pobijediti Island, čime može biti druga ili treća u grupi, a prva ne može biti, jer u slučaju da Mađarska izgubi, to će značiti da Portugal ima za Austriju nedostižnih pet bodova. Ukoliko Mađarska i Portugal remiziraju, Mađarska će imati pet bodova i naravno ukoliko Mađarska pobijedi, tada će ona imati sedam bodova. Austrija može imati maksimalno četiri boda.

Portugal - Mađarska (18:00 sati, Stade de Lyon)

Portugal je u prva dva kola pokazao uvjerljivu igru, ali izostala je mnogo bolja realizacija. Računajući i blokirane udarce, Portugal je u dva meča na Euru sakupio 50 udaraca, od čega 20 pripada Ronaldu. Tako je Ronaldo nakon dva odigrana kola imao više šuteva nego devet drugih reprezentacija.

Portugal za siguran plasman treba remi i tada bi u najgorem slučaju bio jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije Eura. Jasno, u slučaju pobjede Portugal bi najvjerovatnije bio prvi u grupi (tada bi odlučivao odnos Portugala i Islanda). Ukoliko Portugal ispadne, ovo bi mogao biti posljednji nastup Cristiana Ronalda na evropskim prvenstvima.

Mađarska se već plasirala u nokaut fazu, ali je pitanje s kojeg će mjesta putovati tamo, jer može biti i prva i druga i treća.

Tabela grupe F:

  1. Mađarska 4
  2. Island 2
  3. Portugal 2
  4. Austrija 1

Grupa E

Italija - Republika Irska (21:00 sati, Stade Pierre Mauroy)

Italija je nakon 2. kola Eura bila jedina selekcija koja je osigurala prvo mjesto u svojoj grupi, a to se Italijanima na velikom takmičenju desilo prvi put nakon Mundijala 2006. godine kada su se okitili titulom.

Na drugoj strani, Republika Irska je nadomak ispadanja, jer za plasman u nokaut fazu mora slaviti u ovom okršaju ako želi u najgorem slučaju biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije Eura. Irci su nakom remija sa Švedskom (1:1) u 1. kolu razočarali protiv Belgije (3:0) i sada moraju slomiti Antonija Contea i njegove izabranike koji će u osmini finala igrati protiv Španije.

Švedska - Belgija (21:00 sati, Stade de Nice)

Švedska za plasman u osminu finala mora slaviti i tada će najvjerovatnije osvojiti drugo mjesto u grupi. Teoretski, u slučaju da Švedska slavi, konkurenciju na drugom mjestu može joj praviti Republika Irska koja ima znatno lošiju gol-razliku. Naime, gol-razlika Švedske je 1:2, a Republike Irske 1:4.

Belgija do osmine finala može i porazom od maksimalno tri gola razlike, jer tada bi imala tri boda i gol-razliku -2, ali i minimalno tri postignita gola, što je bolje od Albanije koja je treća u grupi A sa tri boda i gol-razlikom 1:3 i od Turske koja je treća u grupi D sa tri boda i gol-razlikom 2:4.

Ukoliko Švedska ne savlada Belgiju, to će biti posljednji Zlatanov nastup u dresu skandinavske reprezentacije. "Veoma sam ponosan na sve što sam uradio u švedskom dresu i uvijek ću nositi zastavu u srcu", izjavio je Ibrahimović koji je u 113 nastupa za Švedsku postigao 62 gola, a na ovogodišnjem Euru nije zabio još nijedan.

Tabela grupe E:

  1. Italija 6
  2. Belgija 3
  3. Švedska 1
  4. Republika Irska 1