Nogomet
195

Holandiji treće mjesto na Mundijalu, Brazilci ponovo poniženi

Klix.ba
(Foto: EPA)
Reprezentativci domaćina Svjetskog prvenstva 2014. Brazila doživjeli su večeras poraz od reprezentacije Holandije rezultatom 3:0 u okviru utakmice za bronzanu medalju. Nisu uspjeli osvjetlati obraz i utješiti svoje navijače, a Holanđani su ovom pobjedom ušli u historiju kao treća selekcija SP-a 2014.

Najtrofejniju selekciju svijeta je pratio veliki pritisak navijača, a sve je krenulo niz brdo već u drugoj minuti kada je dosuđen penal za Oranje. Skrivio ga je Thiago Silva kada je oborio protivnika u šesnaestercu. Robin van Persie je bio siguran s bijele tačke i pogodio za vodstvo Holandije od 1:0, a Silva je dobio žuti karton.

Drugi gol gledali smo već u 16. minuti kada je brazilsku mrežu zatresao Daley Blind. Odbrana Brazila potpuno se rasula, što su Holanđani iskoristili kako bi povećali vodstvo.

U 22. minuti Oscar je zamalo smanjio vodstvo Holanđana nakon solo prodora i jakog niskog šuta s ruba šesnaesterca. No golman Holandije je to odbranio.

Holanđani su ponovo imali priliku za gol u 30. minuti kada je De Guzman primio loptu u šesnaestercu i jako šutirao, no ona odlazi preko gola.

Aktivirali su se potom Brazilci ne bi li se spasili. Paulinho je dobro pratio centaršut iz slobodnog udarca, ali je poslao loptu glavom malo pored lijeve stative.

Pred sami kraj prvog poluvremena Van Persie je primio pas i okušao sreću šutiravši sa 20 metara, no brazilski golman to brani. Na pauzu se otišlo sa rezultatom 2:0 u korist Holandije i zviždukom brazilskih navijača upućenih svojim igračima.

U drugom poluvremenu tenzije su porasle pa su igrači napravili veći broj prekršaja. Brazil je imao mnogo više šansi i napadao, ali bezuspješno. U 59. minuti odbrana Holandije je nakratko zaspala što je iskoristio Ramires koji se sam provukao između dva protivnička igrača, no njegov šut nije bio dovoljno jak i precizan te završava lijevo od gola.

Nakon što je Kuyt ružno startao na brazilskog igrača sudija je u 63. minuti dosudio slobodan udarac za Brazil. Šutirao je David Luiz, ali nije imao sreće ovaj put i lopta je otišla pravo u ruke golmana.

Nakon što se sudario sa Oscarom holandski reprezentativac Blind koji je bio strijelac drugog gola zadobio je povredu zbog koje je u 70. minuti napustio teren. Zamijenio ga je Hulk. Dio brazilskih navijača ovo je pozdravio uzvikujući Hulkovo ime, dok je ostatak ostao nijem.

Holanđani su u 91. minuti povećali vodstvo na 3:0 golom Wijnalduma i time su potpuno potopili Brazilce koji, uprkos napadima i rizičnoj igri, nisu uspjeli utješiti svoje navijače i otišli su sa stadiona ponovo poraženi.

SP 2014., utakmica za treće mjesto:

Brazil - Holandija 0:3 (Van Persie 3', Blind 17', Wijnaldum 91')