Nogomet
6

Brazilci i Holanđani u borbi za utješno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu

Klix.ba
Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu je u samoj završnici, a večeras se igra utakmica za treće mjesto. Snage će odmjeriti Brazil i Holandija, koji traže utjehu zbog neuspjeha u polufinalu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Brazil

Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari će s klupe predvoditi utučenu ekipu koja je u polufinalu poražena od Njemačke rezultatom 1:7. Brazilci i dalje tuguju, ali Scolari kaže da će se ipak boriti za ostvarenje "mnogo manjeg sna" nego što je to osvajanje Mundijala.

Scolari neće moći računati na povrijeđenog Neymara, ali se u sastav vraća Thiago Silva nakon suspenzije. On će činiti stoperski par s Davidom Luizom, uprkos katastrofi protiv Njemačke. Ako protiv Holandije zaigra isti sastav kao i protiv Elfa, navijači definitivno neće biti zadovoljni. Ipak, jasno je da je previše igrača odigralo loše protiv Njemače, tako da se ne može očekivati da će ih Scolari sve zamijeniti.

Brazilci moraju pokazati da ne ovise o jednom igraču, jer sada ne mogu računati na Neymara. Scolari je uporan sa svojom taktikom, ali bi mu promjena mogla donijeti treće mjesto.

Holandija

Holandski selektor Louis van Gaal ne želi učestvovati u utakmici za treće mjesto i to uopće ne krije.

"Ova utakmica se ne treba igrati. Govorio sam to u proteklih deset godina, nije fer. Postoji samo jedna nagrada koja se računa, a to je titula svjetskog šampiona. Najgore što vams e može dogoditi je prilika da izgubite dvaput u nizu i to na turniru koji ste odigrali fenomenalno. U tom slučaju onda kući idete kao gubitnik", izjavio je Van Gaal.

Foto: EPA
Foto: EPA

Promjene u holandskom timu se mogu očekivati, tako da bi šansu za igru mogli dobiti igrači koji do sada nisu odigrali ni minut na SP-u.

Eksperti kažu da je savršena formacija za igru protiv Brazila 3-5-2, a Van Gaal, iako ne voli utakmice za treće mjesto, definitivno želi uzeti ono što se može,

Brazil će sigurno igrati u formaciji 4-2-3-1, tako da Van Gaal može imati situaciju tri protiv tri na sredini terena, dva protiv dva u napadu i jednog igrača "viška" u odbrani.

Permutacije u napadu su beskonačne s obzirom da Holandija ima igrače poput Wesleyja Sneijdera i Arjena Robbena.

Utakmica za treće mjesto na SP-u se igra večeras s početkom u 22:00 sati.