Sunovrat bordo tima
0

ANALIZA / Hoće li uprava FK Sarajevo konačno odgovarati za neuspjeh?

Piše: Edin Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Rezultati FK Sarajevo u ovoj sezoni su ispod svakog nivoa imena i ugleda kluba. Nakon šampionske titule 2007. godine ovo će biti treća sezona bez osvojenog trofeja. To je istina života na Koševu, istina sa kojom se treba što prije suočiti. Za sve prikazano u 28. kola Premijer lige BiH utisak ostaje siv i bezličan. Igrači koševskog premijerligaša u pojedinim sudarima pokazali su da nisu sposobni riješiti ni najlakše zadaće koje bi ekipa sa takvim imenom trebala usputno izvršiti u pripremi za buduće važnije dvoboje.

Kako sada stvari stoje izabranici Mirze Varešanović imaju minimalne šanse za izlazak na evropsku scenu. Naime, u narednom kolu moraju pobijediti u Prijedoru i očekivati poraz Širokog Brijega u Gradačcu. Teško, s obzirom da znamo kako stoje stvari u bh. prvenstvu. Sve govori kako će bordo tim ostati bez plasmana na međunarodnu scenu.

Bez strategije razvoja

Da je tim sa Koševa u krizi činjenica je koju ne treba posebno naglašavati. Na startu sezone najavljivana je borba za vrh, čak i bitka za duplu krunu. Sjajni rezultati u Evropskoj ligi donijeli su u bordo svlačionicu čvrstinu i samopouzdanje. Eliminisani su Spartak iz Trnave i Helsingborg (koji je trenutni lider švedskog prvenstva), dok su se odlično nosili sa ovogodišnjim prvakom Rumunije, Clujom.

No, u Premijer ligi BiH start nije bio očekivan. Remi sa Slobodom i Veležom na domaćem travnjaku nagovijestio je krizu. Prvi šef struke hodao je po tankoj žici. Ipak, nekoliko trijumfa poslije toga smirili su strasti. Novi neuspjeh zabilježen je u Kupu BiH. Tu je tim sa Koševa eliminisan od Zrinjskog. Na najvećem bh. stadionu bilo je 1-1, dok je pod Bijelim Brijegom utakmica okončana rezultatom 0-0. Na taj način igrači u bordo majicama oprostili su se od jednog trofeja. Okrenuli su se Premijer ligi BiH.

Na kraju prvog dijela napravili su seriju od četiri vezane pobjede, pa su se popeli na treće mjesto. Na polusezoni nisu angažovana pojačanja, ekipa je katastrofalno odradila pripreme i nakon nekoliko kola bilo je jasno da će otpasti iz utrke za titulu. Dvostruki nokaut od Slobode imao je dugotrajno djelovanje. Svlačionica je psihički tonula.

Naredni cilj bio je izlazak na evropsku scenu. Trenera Janjoša je naslijedio Varešanović koji je u sedam utakmica upisao tri pobjede, tri remija i jedan poraz. Najbolniji je bio remi sa Širokim Brijegom. Ostavio je veliku psihološku ranu.

Minimalni cilj - plasman u Evropu gotovo je nedostižan. Ipak, ono što najviše brine zaljubljenike bordo boje jeste činjenica da se ne nazire rješenje i da će put oporavka biti mukotrpan. Posebno ako se uzme u obzir činjenica da Sarajevo nema strategiju razvoja.

Organizacijska kriza je temelj pada FK Sarajevo. To ćemo pokušati objasniti kroz prizmu činjenica.

Naime, najsvježiji primjer je posljednji derbi sa Željezničarom, gdje se čelnici kluba nisu udostojili da organizuju press konferenciju, iako su bili domaćini ovog dvoboja. S druge strane, tim sa Grbavice je to učinio.

Rez je trebalo napraviti poslije Basela

Dalje, FK Sarajevo ne daje stalne niti povremene reprezentativce u A selekciju, menadžment nema adekvatna znanja da vodi klub u uslovima kakvi danas vladaju u nogometnom biznisu, nema pomaka u reorganizaciji kluba prema zahtjevima pravilnika o licenciranju UEFA, nema sezonskih karata niti mogućnosti učlanjenja u klub i plaćanja članarine.

Brojne selidbe nogometaša, koji praktično mogu otići kada požele, oslikavaju neozbiljnost i amaterizam. Skupština kluba nije održana godinama, što pokazuje da pojedinicima odgovara ovakvo stanje. Svi trenutno obavljaju funkcije kao v.d. (u tehničkom mandatu). I svake sezone nastavlja se po starom - bez vizije i strateškog plana.

Treba spomenuti i Husrefa Musemića. Čovjek je napravio briljantan posao prethodnih godina. Osvojio je Kup BiH i titulu prvaka. Najomiljeniji trener koševskog stadiona svojim je radom popločao put do naslova. Čak je bio i suspendovan pred duel sa Žepčem prije dvije sezone.

Nije sjedio na bordo klupi kada je u Baselu sve kulminiralo. Tim sa Koševa doživio je jednu od najvećih blamaža u historiji. Bez pola tima i sa trenerom suspendovanim od strane uprave, poraz od 6:0 pokazao je brojne slabosti tima i vodećih ljudi kluba. Poslije takvog šamara mnogi su trebali otići, tada je trebalo napraviti rez. Vjerovatno bi se izbjeglo aktuelno stanje.

Uostalom, nemoguće je stalnom prodajom igrača iz bordo svlačionice napraviti ekipu koja će igrati na međunarodnoj sceni. Pad kvaliteta bio je neizbježan, što se odrazilo na rezultat u posljednje tri sezone domaćeg prvenstva.

Nećemo detaljno spominjati razna obećanja u proteklim godinama kad su čelnici kluba dovodili Bayern i Juventus na prijateljski megdan. Zar treba podvlačiti da od toga ništa nije konkretizirano? Neki su otišli korak dalje, pa su sarkastično govorili kako je Luca Toni slobodan igrač, te da bi mogao biti posuđen bordo timu.

Potrebna nova lica

Za kraj treba spomenuti i čelnike NSBiH koji se već godinama "iživljavaju" nad Fudbalskim klubom Sarajevo. "Slučaj Gavarić" je najbolji primjer za to. Tu svakako treba spomenuti i oduzimanje licence prije nekoliko godina, kada je onemogućen izlazak na međunarodnu scenu. Potom registracija utakmice sa Borcem 3-0 (također, prije nekoliko godina), iako je navijač Banjalučana utrčao na teren i udario igrača tima sa Koševa, Mirnela Sadovića. Navedene odluke samo su pokazatelj nesposobnosti uprave borda kluba da zaštiti interese FK Sarajevo, čak i onda kada je pravilnik na strani tima sa Koševa.

Argumenti se uvijek mogu koristiti na različite načine. Nevolje Sarajeva nisu ništa novo za ove prostore. Profesionalan pristup poslu najbolji je recept za uspjeh. Procijenite sami koliko se profesionalno radi u timu sa Koševa, timu koji je postao stratište bitke raznih lobija.

Sasvim je realan dojam kako je trenutno stanje posljedica velikog nereda koji u klubu gotovo neprekidno vlada. Nema zdravog sistema vrijednosti, napreduje se dikatatom trenutnih i uskih interesa.

Sve sugerira da su FK Sarajevu potrebna nova lica koja će krenuti od temelja!