Oštar start
0

KOLUMNA / Sramotna odluka o neregularnoj utakmici

Piše: Bakir Tiro
Sramotna odluka! Najkraći je opis epiloga za "zelenim stolom“ utakmice 16. kola Premijer lige BiH u kojoj je tuzlanska Sloboda pobijedila Sarajevo sa 3:1. Ali, sa Stefanom Gavarićem u sastavu. Igračem koji nije imao pravo nastupa u ovom susretu.

Meč će "kompromisom“ postignutim među članovima Takmičarske komisije N/FS BiH biti ponovljen! Odluku su obrazložili "određenim članovima“ iz Pravilnika Saveza?!

Međutim, jasno je kao dan da pravdu nisu zadovoljili. Pogazili su neoborivu činjenicu da je Gavarić igrajući jesenas za Olimpik sakupio tri žuta kartona (11, 14. i 15 kolo), te tako nije imao pravo nastupati u "crveno - crnom“ dresu u prvom takmičarskom krugu proljetnog dijela sezone.

Dakle, utakmica nije bila regularna! Sarajevo je po svakom rezonu trebalo "slaviti“ službenim rezultatom 3:0. Nije, i zbog toga je Takmičarska komisija N/FS BiH donijela pogubnu odluku za naš fudbal, uopće.

Napali svoje spasitelje

Administracija Slobode ponovo je zakazala i tako oštetila klub za kojeg navijaju deseci hiljada građana ove zemlje. Umjesto da skaču do neba što bodove nisu izgubili, kako to obično biva u Bosni i Hercegovini, za svoj nerad krivicu su agresivno prebacili na druge.

I to na one koji su ih spasili da ne izgube utakmicu?! U N/FS BiH godinama se dešavaju stvari koji su u domenu "vjerovali ili ne“. I ovaj put, najblaže rečeno, u Savezu su postupili čudno. Krivi su jer bodove nisu dodijelili Sarajevu, ali da snose odgovornost za propust Tuzlaka to je nonsens.

U zimskoj pauzi Sloboda je dovela Gavarića iz Olimpika. Iako su angažirali igrača za kojeg se može konstatirati da ima "amneziju“, jer je zaboravio prijaviti novom klubu da je sa sobom dovukao i kartone, na Tušnju su morali saznati da li je njihovo pojačanje pod suspenzijom. Nečuveno je da je Gavarić sa Tuzlacima proveo više od mjesec na pripremama, a da Salih Sabović, predsjednik Slobode nije naložio svojim saradnicima da se informiraju koliko ima kartona, smije li i kada može igrati za ekipu?

Pošto to nije uradio, Šabović je poslije uviđene "gluposti“ okrenuo ploču. Najavio je ostavku zbog tobožne konstantne diskriminacije Slobode od strane N/FS BiH?! Najlakše se pokupiti u najtežim danima. Slobodu ostaviti "bespomoćnu“, u trenucima kada je premijerligaška sudbina jednog od naših najrenomiranijih klubova itekako upitna.

Lukavi recept

Novonastali propust Uprave kluba kojom rukovodi povezao je čak i sa neigranjem Slobode u pretkolu Evropske lige. I tada su isključivi krivci bili on i njegovi saradnici, jer nisu platili obeštećenje za Semira Slomića. Radi 15.000 KM nereprogramiranog duga, N/FS BiH opravdano Slobodi nije dodijelio licencu za nastup na ino sceni. No, Šabović je i tada optuživao Savez. Znao je da samo tako donekle može umiriti revoltirane navijače Slobode, odnosno da njemu i Upravi ne okrenu leđu. Ne zatraže njihovo "svrgavanje“!

Dakle, Šabović se opet služio smišljenim i lukavo isprobanim receptom pokušavajući prikriti nesposobnost svojih saradnika, tačnije samog sebe. Bio kriv ili ne, za neigranje Slobode u Evropi, za izgubljenu dobivenu utakmicu sa Sarajevom, na vrhu je piramide. Najodgovornija je osoba u FK Sloboda. Zaslužan je za sve uspjehe, ali i glavni i odgovorni u svim neuspjesima i propustima posrnulog "diva“ iz grada soli.

Nesposobni i nesposobniji

N/FS BiH i danas je "šupalj sa svih strana“, što pokazuje i posljednja odluka TK. Mnoge stvari u sarajevskoj ulici Ferhadija na broju 30 ne štimaju. Organizacija je to u kojoj se afere smjenjuju kao na traci. Savez još uvijek vode nesposobna tri člana

Predsjedništva. Naravno, sa "pajdašima“ iz Izvršnog odbora. Međutim, za klubove i njihove Uprave N/FS BiH je institucija. "Kako? Zašto? Nemoguće?!“, pomislili ste… Moguće! Evo, zašto i kako?

Naprimjer, koliko je FK Sarajevo nemoćan u našem fudbalu najbolje oslikava primjer ponavljanja utakmice sa Slobodom. Klub koji je bio moćan u vrijeme bivše SFRJ, ovih dana ne može dobiti pravnu bitku koju je morao dobiti po svakom osnovu. Razlog, fudbalski neobrazovani ljudi u Upravi kluba. Da stvar bude gora, Mensud Bašić, potpredsjednik Sarajeva je i član Izvršnog odbora N/FS BiH. Toliko o tobožnjoj diskriminaciji Slobode u Savezu, te snazi Uprave Sarajeva i njihovom utjecaju u našem fudbalu.

Iz "bordo“ tabora u reakciji na skandaloznu odluku TK govorili su: "Nećemo igrati ponovljenu utakmicu“. Trebali bi to reći svom Bašiću! Igrati moraju, jer će u protivnom biti poraženi, ponovo, odlukom TK.

Naši renomirani klubovi su na izdisaju, jer u njima nema sistemskog rada. Vođeni su od fudbalski nesposobnijih ljudi, nego su oni koji sjede u foteljama Saveza.

Dok je tako "bank“ će držati "ovi“ u Savezu i timovi iz ruralnih sredina koje su na prostoru bivše nam države igrali, u najboljem slučaju, u regionalnim ligama.