Nova opcija o kojoj se priča
74

Hoće li se spojiti FK Olimpic i FK Goražde?

FENA
Nijaz Gracić
Nijaz Gracić
Na inicijativu predsjednika FK Olimpic Nijaza Gracića, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović u gradu na Drini organizirao je sastanak s predstavnicima FK Goražde i čelnicima BPK-a.

O mogućnostima spajanja FK Olimpic i FK Goražde osim predstavnika Općine, razgovarali su premijer BPK-a Emir Frašto, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Dževad Adžem, predsjedavajući Skupštine BPK-a Suad Došlo, predsjednik Skupštine FK Goražde Sejdalija Ferhatović, predsjednik FK Goražde Mirsad Drljević, te predsjednik FK Olimpic Nijaz Gracić sa saradnicima.

"Tema je bila naša inicijativa za spajanje FK Olimpic s FK Goražde i drago mi je da smo postigli visoki stepen suglasnosti s vodećim ljudima iz Općine i Kantona kao i sa ljudima iz sporta, tačnije FK Goražde. U svakom slučaju Goražde je sredina u kojoj bismo mi željeli da radimo. Olimpic Goražde bi u konačnici igrao u Evropi, oživjeli bi regiju i jedan sport bi potpuno oživio. Želimo da se fudbal vrati na ove prostore što je i želja svih prisutnih", istakao je predsjednik FK Olimpic Nijaz Gracić.

"Svi želimo jedno, a to je budućnost i prosperitet Goražda kroz sport, a ovdje je riječ o jednom od najpopularnijih sportova-fudbalu. Ukoliko dođe do sporazuma, to će biti velika stvar i ogroman doprinos svim našim mladima i podmlatku FK Goražde kao i svim simpatizerima fudbala. Za Goražde bi mnogo značilo da imamo premijerligaša koji bi okupljao mladost", kazao je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Inicijativu o spajanju dva kluba pozdravio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Dževad Adžem koji je ovaj čin ocijenio historijskim iskorakom.

"Potrebno je da se ovi naši inicijalni razgovori nastave, da bi djecu aktivno uključili u sport. Vjerovatno će ovaj sportski klub, ako se postigne dogovor, značajno utjecati na prosvjetne radnike koji predaju u školama, motivisati mlade ljude i da će sport u ovom gradu za same sportiste značiti puno, a da će svi oni drugi koji budu odlazili na stadion imati prostor i vrijeme da gledaju dobre utakmice", istakao je Adžem.

"Mogu reći da smo dosta stvari usaglasili s tim da će se još neke stvari definisati i ovo će biti jedan historijski projekt koji će se napraviti u našem gradu. Mislim da će sigurno biti zaštićeni interesi FK Goražde, Općine i svih u tom dijelu i da će ovaj dogovor koji smo danas postigli, biti spas za kompletan fudbal na ovoj regiji", istakao je predsjednik FK Goražde Mirsad Drljević.

Najaktuelnija tema bosanskohercegovačkog fudbala ovih dana jeste prelazak FK Olimpic iz Sarajeva u neki drugi bh. grad. Na početku se govorilo o Tuzli i mogućnosti stapanja Olimpica i tuzlanske Slobode, da bi se poslije počelo govoriti o Goraždu kao mogućnosti gdje će se preseliti FK Olimpic.