Nogomet
3

Hitzfeld: BiH i Hrvatska mogu iznenaditi na Svjetskom prvenstvu

Klix.ba
Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera
Nogometne reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu napraviti velika iznenađenja na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu kazao je švicarski selektor Ottmar Hitzfeld, čovjek koji je proglašen najboljim trenerom Bundeslige i minhenskog Bayerna svih vremena.

"General", kako glasi njegov nadimak, osvojio je 18 trofeja kao trener dok je vodio švicarske klubove Aarau i Grasshopper te njemačke velikane Borussiju iz Dortmunda i Bayern, a u dva navrata je bio proglašen najboljim trenerom svijeta (1997. i 2001. godine).

Njegova Švicarska je nedavno podijelila megdan s Hrvatskom (2:2), pa iz prve ruke govori o kvalitetima "Vatrenih".

"Hrvatska ima veoma jaku ekipu, to znam jer smo igrali protiv njih u martu. Tim je veoma kvalitetan, čine ga igrači koji igraju u vrhunskim evropskim ligama", ističe Hitzfeld za Al Jazeeru.

"U martu ove godine smo igrali prijateljsku utakmicu i sjećam se da je tada selektor Niko Kovač u igru, tek u drugom poluvremenu, uveo igrače kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić. Siguran sam da Hrvatska može iznenaditi Brazil u prvoj utakmici SP-a."

Švicarska se nalazi u grupi E, a ukoliko izbori prvo ili drugo mjesto, odnosno nastavak takmičenja, za protivnika će imati ekipu iz grupe F, u kojoj se nalaze Bosna i Hercegovina, Argentina, Nigerija i Iran.

Maksimum od Švicaraca

Hitzfeld ima visoko mišljenje o bh. "Zmajevima".

"Nogometaši Bosne i Hercegovine su odlično igrali tokom kvalifikacija i sasvim zasluženo se nalaze među ekipama koje se takmiče na SP-u. Poput Hrvatske, Bosna i Hercegovina ima dosta kvalitetnih nogometaša i tim je, kada govorimo o tehnici, na vrlo visokom nivou."

"Mnogi smatraju kako je očito da će iz grupe F nastavak takmičenja izboriti Argentina i Nigerija. Mislim da su Bosanci također sposobni da tako nešto urade. Možda upravo protiv njih bude Švicarska igrala u osmini finala, ko zna."

Švicarski "General" ističe kako će od svojih izabranika tražiti maksimum i drugu fazu Mundijala. Uz Švicarsku, grupu E još čine Francuska, Ekvador i Honduras.

"Dat ćemo sve od sebe da 'preživimo' grupnu fazu i da učestvujemo u nastavku SP-a. Ne postavljamo sebi neke granice, već želimo ostati na turniru što je više moguće", kaže Hitzfeld na pitanje o očekivanjima u Brazilu.

Siguran je da će domaćin turnira uraditi odličan posao te da će sve proteći u najboljem redu.

"Gdje god da sam bio, u koji god dio Brazila da sam otišao, susretao sam ljude koji strašno vole nogomet i ovo SP. Fantastično je vidjeti koliko Brazilci vole ovaj sport. Zaista je privilegija biti dio ovog takmičenja."

'Generalovi' favoriti

Hitzfeld ističe kako je domaćin prvi favorit za osvajanje naslova najboljeg.

"Bio sam impresioniran kako su se nosili tokom pritiska na Kupu konfederacija. Njemačka ima najjači tim u svojoj historiji, a ne smijemo nikada zaboraviti Argentinu, Španiju, Italiju..."

Ne krije da ga brazilski nogomet impresionira. O njemu se knjige mogu napisati, kaže Hitzfeld.

"Za mene je Pele najbolji igrač na svijetu ikada, a uz njega imate još mnogo odličnih igrača iz Brazila. U ovoj državi žive brojni talenti za ovaj sport. Brazilci vole igrati nogomet u bilo koje doba dana i noći. U nekim gradićima sam vidio fantastične terene za trening, pa nije uopće čudo da je Brazil peterostruki prvak svijeta."