Nogomet
6

Hibić za Klix.ba: Sušić treba riješiti probleme sa igračima otvorenim razgovorom

Piše: Edin Isanović
Mirsad Hibić bio je kapiten nogometne reprezentacije BiH. Nekadašnji nogometaš Čelika, Hajduka, Seville i Atletico Madrida uvijek je za državni tim igrao do krajnjih granica svojih mogućnosti. Oproštajnu utakmicu odigrao je 28. aprila 2004. u prijateljskom okršaju protiv Finske na Bilinom Polju. U razgovoru za Klix.ba popularni Hiba govorio je o tome šta trenutno radi, Zmajevima, dešavanjima unutra svlačionice za vrijeme njegovog kapitenskog mandata, aktuelnom sukobu pojedinih reprezentativaca sa selektorom Sušićem.

U uvodu je je istakao kako vrijeme provodi u krugu porodice.

“Vodim miran porodični život, daleko od nogometa. Živim u Janjićima, to je mjesto pored Zenice”, kazao je Hibić.

Igrači moraju davati sve od sebe za državni grb

Na pitanje kako mu je bez nogometa, jasno je izgovorio: “Super. Dok sam igrao davao sam sve od sebe, ponašao sam se profesionalno. Sada ne moram gledati na sat hoću li negdje zakasniti. Paziti kada ću otići na spavanje, kada ću ustati. Trudim se da svaki trenutak provedem sa svojim najbližim. Ne igram nogomet ni rekreativno, jer imam problema sa leđima”, kaže nekadašnji stoper bh. državnog tima.

Bivši lider bh. nacionalnog tima govorio je o sukobu Džeke i Spahića sa selektorom Sušićem. Podvukao je kako je i u vrijeme dok je on igrao za BiH bilo problema unutar reprezentacije.

“I kada sam ja nosio dres sa državnim grbom bilo je problema. Ipak, to je 22 ili više igrača, selektor i stručni štab. Ne razmišljaju svi isto. Mislim da je u interesu NSBiH, selektora, nogometaša i svih zaljubljenika u nogomet da se sjedne i razgovara. Ne smijemo se obrukati na Mundijalu. Momci trebaju napraviti jedan zajednički sastanak, reći otvoreno u lice, svako šta ima i da to ostane zatvoreno iza tih vrata. No, kada izađu na teren igrači moraju da ‘ginu’ za svoju državu. Nema tog nesporazuma koji se ne može otkloniti. U moje vrijeme smo tako rješavali probleme. Kada sam bio kapiten, to svi znaju, na sastanku smo sve dogovarali i otklanjali. Ja sam u nekoliko navrata znao ustati i reći - ‘Hajdemo sve ovdje riješiti’. To je ostajalo u svlačionici, a na terenu smo davali sve od sebe. Mislim da je u interesu Sušića, Džeke i Spahića uspjeh BiH. Situacija se treba smiriti, imamo tri mjeseca do početka prvenstva. Reprezentacija mora spremna otići u Brazil i osvjetlati obraz. Ne smiju tamo otići kao turisti koji su slučajno zalutali”.

Kvalifikacioni put za EP bit će težak

Kaže kako od Mundijala očekuje mnogo.

“To je historijski uspjeh, svaka čast igračima i selektoru Sušiću. Otići na najveću nogometnu smotru je ogroman uspjeh. Učinili su nam svima veliko zadovoljstvo i hvala im na tome. Što se tiče grupe na Svjetskom prvenstvu mogu reći da je teška. Argentina je apsolutni favorit za osvajanje prvog mjesta. To nema spora. Sa Nigerijom i Iranom se možemo nositi. Doduše, možemo igrati i sa Gaučosima jer je to turnirski sistem i moguća su iznenađenja. Svaka reprezentacija u prvom dvoboju uđe opreznije jer poslije ima mogućnost za popravni. Nadam se da možemo proći u drugi krug”, smatra Hibić.

Potcrtao je da kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje počinju u septembru ove godine, neće biti lagane. Naveo je i razloge.

“Teško je doći do vrha, ali je još teže ostati gore. Ljestvica je postavljena visoko. Sada će svi navijači očekivati da ćemo se lako plasirati na kontinentalnu smotru. Važan je taj kontinuitet, ali dosta će toga zavisiti od rezultata na Mundijalu, od toga hoće li se neki reprezentativci oprostiti. Pitanje je kako će se sve to odraziti na reprezentaciju. Dosta faktora će utjecati, a bit će važno i sa kakvom će se ekipom ući u kvalifikacioni put”. dodao je Mirsad.

Pali na najvažnijem ispitu

Potcrtao je kako i danas žali što njegova generacija nije uspjela pobijediti Dansku u oktobru 2003. i plasirati se na kontinentalnu nogometnu smotru koja je godinu poslije održana u Portugalu.

“Toliko mi je bilo žao da sam odmah nakon meča na Koševu ušao u svlačionicu i rekao – Gotovo je sa mojom karijerom. Saigrači mi nisu vjerovali, ali sam ostao dosljedan svog obećanja. Tako je na kraju i bilo. To me pogodilo da se i do danas nisam opravio. Pali smo na najvažnijem ispitu. Imao sam mnogo uspjeha u nogometu, ali to će ostati kao ožiljak”.

Hibić je sa dosta uspjeha nosio dres madridskog Atletica koji igra sjajno u španskom prvenstvu i u Ligi prvaka. Mirsad naglašava da ga taj klub nije zaboravio i da mu stalno šalju pozivnice.

“Često odem na njihove utakmice, Atletico ne zaboravlja svoje nekadašnje igrače. To je veliki klub i sa razlogom su u vrhu španske nogometne elite. Prave sjajne rezultate. Vjerujem da će se do kraja boriti za titulu sa Realom i Barcelonom. U elitnom klupskom evropskom takmičenju plasirali su se među osam i svakom će biti tvrd orah do kraja. Atletico ima vrhunski skauting tim koji dovodi ciljana pojačanja. Ne gomilaju igrače, rade planski. Oni to rade godinama. Falcao, Forlan, Diego Costa… su potvrda dobrog rada. Kada prodaju te igrače zarade ogromne novce”, zaključio je Hibić.