Nogomet
63

Muratović za Klix.ba: Pobjedom u Genku počela je revolucija reprezentacije

Piše: Edin Isanović
Nekadašnji bh. nogometni reprezentativac Samir Muratović prije deset mjeseci okončao je svoju uspješnu nogometnu karijeru.
Samir Muratović u dresu Sturma (Foto: AFP)
Samir Muratović u dresu Sturma (Foto: AFP)

Nastupao je za Drinu iz Zvornika, Kocaelispor, Željezničar, Chemnitzer, Sautrn, GAK i Sturm. U svim klubovima ostavio je dubok trag. Po potrebi je igrao u napadu, veznom redu ili desnom krilu. Bio je snalažljiv nogometeš kojeg je krasila brzina. Popularni Murat imao je čast da se oprosti od državnog dresa u prijateljskom okršaju sa Egiptom.

U razgovoru za Klix.ba govorio je o novim izazovima koji ga očekuju u poslu koji je vezan za nogomet, najljepšim reprezentativnim trenucima, sarajevskom Željezničaru, najdražoj pobjedi i emotivnim momentima vezanim za Drinu iz Zvornika gdje je počela njegova nogometna priča.

U uvodu je naglasio ono što trenutno radi. Uhvatio je konce svakodnevnice i uživa.

"Završio sam A i B trenersku licencu i trenutno radim za jednu agenciju, odnosno za čovjeka koji je meni deset godina bio menadžer. Zamolio me da pratim i da ga informišem o bh. nogometašima. Gdje god mogu da pronađem i da mu predlažem kvalitetne igrače. Posmatrao sam uzvratni dvoboj Kupa BiH između Sarajeva i Željezničara. Utakmica je bila teška za igrat, ali i za gledati. Prvi meč na Grbavici, koji sam posmatrao putem TV ekrana, ostavio je bolji dojam na mene. Nisam oduševljen prikazanim na Koševu. Ono što mogu reći jeste da i Plavi i Bordo tim imaju nekoliko solidnih pojedinaca. Iskreno, više mi se svidio Željo. Igrali su bez nekoliko standardnih nogometaša, ali su bez lopte bolje izgledali", kazao je Muratović.

Muratović u dresu reprezentacije BiH (Foto: AFP)
Muratović u dresu reprezentacije BiH (Foto: AFP)

Sušić je insistirao na oproštajnoj utakmici

Dodaje kako mu je plava boja bliska srcu, ali da mu je drago da je FK Sarajevo krenuo jednom novom stazom.

"Svi znaju da ja navijam za tim sa Grbavice, gdje sam nekada i igrao. Ipak, želim i Sarajevu sve najbolje, rade dobre stvari. Čak sam mislio da će Bordo tim na Koševu lagano pobijediti. Kada sam ja igrao gradske derbije nekako je i u državi bilo sve bolje. Sve je bolje funkcionislao i nogomet je bio na većem nivou. Igralo se dobro i nadahnuto. U vrijeme dok sam nosio Željin dres bili su izvanredni uslovi. Međutim, kada sam deset godina poslije sa reprezentacijom dolazio na treninge na Grbavicu shvatio sam da su uslovi lošiji. A čovjek ide logikom da bi trebalo biti samo bolje. Bez uslova se ne može ništa napraviti".

Muratović u dresu reprezentacije BiH (Foto: EPA)
Muratović u dresu reprezentacije BiH (Foto: EPA)
Osvrnuo se na reprezentativnu karijeru, podvukao je najbolje trenutke u dresu sa državnim grbom.

"Za bh. reprezentaciju sam nastupao još od dana kada se formirali mlađe selekcije. Igrao sam za mladu reprezentaciju kod selektora Nermina Hadžiahmetovića. Za A reprezentaciju sam igrao kod svih selektora osim kod Muzurovića. Kod većine sam ulazio u igru. Nastupao sam 24 puta, ali ima dosta utakmica na kojima sam sjedio na klupi, a to se ne računa u statistici. Najdraži period u reprezentaciji mi je ovaj posljednji od trenutka kada je došao Ćiro Blažević pa posljednjih nekoliko godina. Tu sam upoznao grupu ljudi koji su bili složni, kao porodica. Pobjeda koja uvijek izaziva posebne emocije je ona u Genku protiv Belgije kada je bilo 4:2 za nas. Smatram da je od te utakmice krenula revolucija bh. reprezentacije. Trznula nas je i doživio sam je kao nešto najbolje, kao da sam osvojio Svjetsko prvenstvo. Nekoliko dana poslije pobijedili smo istog suparnika u Zenici 2:1", istakao je nekadašnji nogometaš Željezničara.

Utakmica Evropske lige (Foto: EPA)
Utakmica Evropske lige (Foto: EPA)
Sa posebnim emocijama prisjeća se oproštajne utakmice protiv Egipta, iako su Zmajevi poraženi.

"Kontaktirali su me iz NSBiH i naglasili kako je Papetova želja da se u prijateljskom okršaju protiv Egipta oprostim od reprezentativnog dresa. Pomislio sam da ni veći igrači od mene nisu imali oproštaj i bilo mi je nezgodno. Ima ih dosta koji su igrali na većem nivou od mene, ne bih ih sve nabrajao. Ipak, Sušićeva želja je bila da dođem na okupljanje. Nastupao sam dugo u Austriji, a meč sa Egiptom se igrao u toj državi i htjeli su da mi se oduže. Na kraju sam pristao. Nisam igrao deset mjeseci nogomet, ali sam izdržao deset minuta. Iskreno, tri dana sam bio sa reprezentativcima i bilo je izuzetno emotivno. Treninzi, druženje u svlačionici i taj ritam nogometnog života. Sve je bilo za pohvalu", kazao je Muratović.

Najljepši dani u Drini iz Zvornika

Samir vjeruje da će se nesuglasice Sušića sa pojedinim reprezentativcima riješiti na obostrano zadosvoljstvo.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Ne znam da li je bilo sličnih problema u vrijeme dok sam ja igrao za nacionalni tim. Ako je bilo, vješto je sakriveno. Mislim da će na kraju sve biti u najboljem redu. Svi smo bili nervozni nakon poraza od Egipta. Iskreno, bh. reprezentacija u vrijeme dok sam ja igrao gubila je prijateljske mečeve. Sjetite se okršaja sa Rijekom i Sarajevom. Ako ikada budem trener ili selektor neće me puno zanimati prijateljski dvoboji. Meni je draži ovakav rasplet nego da se neko povrijedio", rekao je bivši bh. reprezentativac.

Muratović podvlači kako BiH na Mundijalu može biti druga u svojoj grupi.

"Argentina je favorit broj jedan. M možemo biti i prvi, ali i posljednji. Takav je nogomet. Realno je da se nadamo drugom mjestu. Mnogo faktora će utjecati na konačan rasplet. No, ne trebamo se previše brinuti i ako ispadnemo u prvom krugu. I sa ovim trebamo biti zadovoljni, samo da se ne obrukamo. Odmah nakon Mundijala nastupaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Treba nastaviti ovim ritmom, ja sam optimista. Mada će kvalifikacioni put biti težak“, dodaje naš sagovornik.

Prisjetio se i svojih nogometnih početaka.

"Igrao sam za nekoliko klubova i svugdje mi je bilo dobro. Ipak, najljepše je bilo u Drini iz Zvornika. Tada sam igrao rasterećeno, poslije je to sve postalo biznis. Volim sve ijedan klub za koji sam nastupao", rekao je.

Muratović s porodicom
Muratović s porodicom

Na kraju je spomenuo novog bh. reprezentativca Anela Hadžića koji nastupa za Sturm, klub u kojem je igrao Samir.

"Anel posljednjih četiri ili pet utakmica igra dobro. Došao je kao pojačanje, ali se početku loše snašao. Sada je izvanredan. Svojim nastupima popravio je igru cijelog tima. Hadžić je veliki radnik i ima potencijala za reprezentaciju. Trener je zadovoljan njegovim izvedbama. Rekao sam mu da je sve na njemu", zaključio je Muratović koji sa porodicom živi u Grazu.