Huliganizam odnio 39 života
0

VIDEO / Heyselska tragedija nije zaboravljena ni nakon 25 godina

Sarajevo-x.com
U svečanoj tišini gori 39 svijeća, danas će se zvona sa gradske katedrale u Liverpoolu oglasiti 39 puta, navijači Liverpoola i Juventusa odat će počast poginulima u jednoj od najvećih tragedija u fudbalskoj historiji. Tog 29. maja 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu zbog huliganizma srušio se nosivi zid stadiona... Poginulo je 39 navijača, većinom navijača Juventusa koji su stradali u stampedu, dok je povrijeđeno preko 600 osoba.

"Nikada nećemo zaboraviti one koji se tog dana nisu vratili svojim porodicama", kazao je gradonačelnik Liverpoola Hazel Williams tokom mise za duše poginulih.

Kao posljedica velike tragedije koja se dogodila tog 29. maja bilo je izbacivanje svih engleskih nogometnih klubova iz evropskih takmičenja do 1990. godine.

Uprkos tragediji utakmica finala Kupa evropskih prvaka između Liverpoola i Juventusa je odigrana.

Smatralo se da će otkazivanje ruzultirati još većim neredima, a tadašnji kapiteni ekipa Gaetano Scirea i Phil Neal molili su navijače da zarže mir, no neredi su, iako u manjoj mjeri, ponovo nastavljeni nakon prvog sučevog zvižduka.

U toj utakmici pobjedu je odnio Juventus golom Platinija u 56. minuti.

Nakon tragedije uslijedile su kazne. UEFA je kaznila Engleski nogometni savez i engleske klubove, a s huliganstvom se obračunala i tadašnja premijerka Margaret Thatcer koja je pooštrila mjere za huliganstvo i za bilo kakav ispad navijači su privođeni u zatvor. Tada su pojedinim navijačim uslijedile i doživotne zabrane odlaska na utakmice, a novčane kazne su postale ogromne.