Michel Platini, sudionik
0

"Ne mogu zaboraviti Heysel"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Bivši francuski nogometni velikan Michel Platini, današnji predsjednik Evropske nogometne federacije, posjetio je Torino u sklopu obilježavanja 25. godišnjice tragedije na briselskom stadionu Heysel, 29. maja 1985. godine.

Tog su dana Juventus i Liverpool igrali finalnu utakmicu tadašnjeg Kupa prvaka (današnja Liga prvaka). Tribina belgijskog stadiona, na kojoj su bili smješteni navijači talijanske ekipe, urušila se nakon što je u obračun s Juveovim pristašama krenula engleska navijačka horda. Smrtno je stradalo 39 navijača, uglavnom Juventusovih, a oko 600 ljudi je zadobilo povrede.

Četrnaestorici Liverpoolovih navijača sudilo se zbog toga za ubistvo, a engleskim klubovima zabranjen je izlazak u evropska takmičenja na pet godina. Liverpool je kažnjen jednom godinom više.

Michel Platini tada je igrao za Juventus, koji je pobijedio s 1-0 i osvojio naslov prvaka Evrope.

"Bio sam bezbrižan kao i svi ostali igrači koji su se pripremali za važnu utakmicu. No, susret je odigran u sjeni velike tragedije. Još uvijek se sjećam te utakmice, ne mogu je zaboraviti. Garantiram vam da je jedna od mojih prioritetnih zadaća u svojstvu predsjednika UEFA-e osigurati da se takva ili neka slična tragedija više nikada ne dogodi", poručio je Platini na obljetnici tragedije koju je u Torinu organizirao Juventus.

Ovu obljetnicu posjetili su i članovi porodica žrtava tragedije na Heyselu, kao i predstavnici Liverpoola. Istovremeno, u subotu je i u Bruxellesu obilježena 25. godišnjica tragedije na stadionu Heysel.