Nogomet
1

Halilhodžić upisao prvi poraz sa Japanom u kvalifikacijama za SP u Rusiji

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Bh. stručnjak Vahid Halilhodžić upisao je prvi poraz na selektorskoj klupi Japana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Japan je na domaćem terenu poražen od Ujedinjenih Arapskih Emirata rezultatom 2:1.

Nakon što je u drugoj fazi kvalifikacija upisao sedam pobjeda i jedan remi uz gol-razliku 27:0, Japan je na otvaranju treće faze kvalifikacija upisao poraz od Ujedinjenih Arapskih Emirata u 1. kolu grupe B.

Sve je dobro počelo za Japan kada je u 11. minuti na asistenciju Kiyotakea mrežu gostiju zatresao Honda. Ipak, devet minuta kasnije Khalil pogađa za 1:1. Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao.

Preokret gostiju uslijedio je u 54. minuti kada Khalil uspijeva realizirati penal. Japan je, sudeći prema omjeru udaraca prema golu (21-8) bio dominantan u ovom meču, ali nije uspio izvući ni bod.

Tako je tim Vahida Halilhodžića, koji je na teren od prve minute, među ostalim, poslao Kiyotakea, Kagawu, Hasebea, Yoshidu, Hondu i Okazakija, upisao prvi poraz u kvalifikacijama za Mundijal.

Ukupno, ovo je bio 18. Halilhodžićev meč na klupi Japana i sada ima učinak od 11 pobjeda, četiri remija i tri poraza. Prethodna dva poraza nanijeli su mu Sjeverna Koreja u Istočnom azijskom kupu 2015. godine te Bosna i Hercegovina u finalu Kirin kupa proteklog juna.

Japan u grupi B treće faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igra zajedno sa Australijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom, Tajlandom i Irakom. Prva dva tima izborit će nastup na Mundijalu, dok će trećeplasirani tim putovati u dodatne kvalifikacije.

Pored Vahida Halilhodžića, u stručnom štabu Japana nalazi se još jedan bh. stručnjak Enver Lugušić koji radi kao trener golmana reprezentacije.