Nogomet
42

Halilhodžić: Ovo je pobjeda za alžirski narod

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Selektor alžirske nogometne reprezentacije Vahid Halilhodžić nije skrivao zadovoljstvo nakon 4-2 pobjede protiv Južne Koreje.

Prva je to pobjeda za Alžir na svjetskim prvenstvima nakon 32 godine, a Halilhodžićeva ekipa je utrla put ka pobjedi u prvom poluvremenu kada je rezultat na semaforu bio 3-0.

"Odigrali smo skoro savršeno prvo poluvrijeme. Odigrali smo jako dobro, jako efikasno. Onda smo ipak malo pali, možda je bilo psihološki, a možda fizički. Ali mislim da je ovo bila prava poslastica i želio bih čestitati svojim igračima", rekao je Halilhodžić, koji nije propustio priliku uzvratiti kritičarima.

"Vi novinari ste me uvijek kritizirali, ali alžirski navijači su uvijek bili iza nas. To je prilično paradoksalno, ali oni nisu nikad izgubili povjerenje u nas, a vi jeste već prvog dana. To je šteta, šteta za vas. Ali ovo je poklon za sve, a vas mi je žao. Mi smo dobili utakmicu, igrali smo jako dobro i zabili smo četiri gola. Možda ste vi tužni, ali tako stvari stoje.

Upitan o kritikama na vlastiti račun bosanskohercegovački strateg je rekao:

"Bilo je glasina, laži koje su ispričane i čak su napadali moju porodicu. Ja sam obrazovan i spreman sam nastaviti razgovarati s njima jer bi u suprotnom već sve prestao raditi jer ne prihvatam kritike protiv svoje mlade porodice. Ali neću reći da sam dobio ovu bitku za sebe, učinio sam to za alžirski narod. Oni su uvijek bezuvjetno podržavali našu ekipu, čak i kada smo gubili."

S druge strane, južnokorejski selektor Bo Hong-Myung ponudio je izvinjenje.

"Na ovom stadionu je bilo puno korejskih navijača i volio bih im se ispričati. Preostala nam je jedna utakmica i želio bih samo obećati da ćemo u njoj dati sve od sebe."