Nogomet
0

Halilhodžić: Do kraja sedmice će se znati gdje idem, drago mi je zbog Sušića

Anadolija
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Drago mi je što je Safet Sušić ostao selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH). Zaslužio je, jer je napravio veliki podvig, odveo fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine prvi put na Svjetsko prvenstvo, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Vahid Halilhodžić, dojučerašnji selektor Alžira i trener za čije je usluge zainteresovano "pola svijeta".

"Možda je Bosna i Hercegovina mogla zabilježiti bolji rezultat u Brazilu. Nije, i to ne treba shvatiti tragično. Kažem, moglo je da bolje završi, ali iz svega treba izvući pouke i steći neophodno iskustvo", istakao je Halilhodžić, te dodao:  

"Mnogi jaki timovi nisu prošli u osminu finala. BiH je igrala dobro u Brazilu. U susretu sa Nigerijom oštetio je i sudija, ali to je fudbal i život mora ići dalje. Produženje ugovora Sušiću je jedina ispravna stvar i pravi put da reprezentacija koja je još u stvaranju, a nesporno ima kvalitet, sa njim u kontinuitetu napravi odličan rezultat u narednom periodu".Halilhodžić je prema pisanjima brojnih svjetskih medija trebao postati novi trener turskog superligaša Trabzonspora. Ipak, kako je rekao novinaru Anadolu Agency "stvari se se malo promijenile".

"Imao sam preliminarni dogovor sa Trabzonsporom. Dao sam im i usmeno obećanje. Do kraja nedjelje bi se trebalo znati gdje ću nastaviti karijeru. U međuvremenu sam dobio neke ponude koje teško mogu odbiti. Vidjet ćemo šta će biti. Sada vam ne mogu potvrditi idem li u Tursku ili negdje drugo".

 Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak prezadovoljan je obavljenim poslom u reprezentaciji Alžira, sa kojom je na SP-u u Brazilu eliminisan u osmini finala, gdje je nakon produžetaka poražen od Njemačke (1:2), što je najveći uspjeh ove afričke selekcije u historiji."Napravili smo odličnu stvar. Kada sve sagledam danas, možda smo uz malo sreće i iskustva mogli do još jednog čuda, te pobijediti i Nijemce. Napravili smo im probleme i malo je nedostajalo da ih eliminišemo. Drago mi je što smo usrećili narod Alžira tokom SP-a. Mnoge trenutke provedene na klupi Alžiraca nikada neću zaboraviti", kazao je Halilhodžić.

Halilhodžić je naglasio i da odavno nije vidio lošiju odbranu i indolentniju igru, od one koju su prezentovali reprezentativci Brazilu u polufinalnom debaklu od Njemačke (1:7)."Nevjerovatno! Toliko loša odbrana Brazilaca, toliko panično, nervozno i bez organizacije u igri. Nonšalancija u defanzivnim zadacima, bez jasne taktike… Dobro su prošli na kraju protiv krajnje organizovanih, snažnih Nijemaca koji ne praštaju ni najmanju grešku protivnika. Pokazalo se i da Brazil nije ista ekipa bez Silve i Neymara. Jasno je da prvi put nemaju dovoljan fond vrhunski igrača za najveće domete", smatra Halilhodžić.

Ne misli da su Nijemci favoriti protiv Argentinaca u finalu SP, utakmici koja će biti odigrana na kultnom stadionu Maracana u Rio de Janeiru u nedjelju od 21 sat po srednjoevropskom vremenu. "Bit će to tvrda, teška i neizvjesna utakmica. Argentinci se na terenu neće ponašati kao Brazilci. Neće dozvoliti Nijemcima da njihovi igrači neometani na centru terena primaju lopte i grade akcije. Argentinci su tvrđi, jači defanzivno i u duelima od Brazilaca. Imaju Messija i Di Mariju koji jednim potezom u svakom trenutku mogu riješiti pitanje pobjednika. Mislim da će Nijemci diktirati tempo igre, ali se opasno moraju pribojavati kontri, iz kojih će im ponajprije prijetiti Messi. Ne mogu prognozirati ko će biti novi prvak svijeta. To je nemoguće", pojasnio je Halilhodžić u intervjuu za Anadolu Agency.