Nogomet
178

Sušić: Nisam zlopamtilo, Zukanović i Prcić mogu u reprezentaciju

Anadolija
Safet Sušić (Foto: Anadolija)
Safet Sušić (Foto: Anadolija)
Prvi radni dan Safeta Sušića u Nogometnom savezu BiH (N/FS BiH), nakon što je jučer ponovo izabran za selektora bh. reprezentacije, kako je istakao u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA), prolazi uglavnom u primanju čestitki.

"Čestitaju mi mnogi iz BiH i inostranstva. Zaista sam zahvalan na podršci. Prvi radni dan u novom mandatu iskoristio sam kako bih počeo pripreme za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje startaju u septembru. Razgovarao sam sa trenerima Borčetom Sredojevićem, Tomislavom Piplicom i Elvirom Baljićem. Oni ostaju moji saradnici u stručnom štabu. Ustvari neće biti nikakvih kadrovskih promjena u stručnom štabu, u kojem postoji mogućnost da ostane i Elvir Rahimić, koji je sa nama bio na Mundijalu u Brazilu. Pričat ću sa njim. Koliko znam radit će u CSKA kao trener, pa nije isključeno da sarađujem i s njim u naredne dvije godine", rekao je Sušić.

Misimović nije imao metaka u "mitraljezu"

Ervina Zukanovića, fudbalera italijanskog Chieva nakon određenih nesporazuma odstranio je sa priprema za Svjetsko prvenstvo, a Sanjina Prcića, prvotimca francuskog Sochauxa kojeg Sušić nije zvao za prijateljsku utakmicu s Egiptom, nakon čega je ovaj igrač rekao da se "zahvaljuje N/FS BiH na svakoj budućoj saradnji".

No, Sušić kaže da im vrata reprezentacije BiH, ipak, nisu zatvorena.

"Nisam zlopamtilo i nekima mogu preći preko nekih stvari, onima koji ne pređu crtu. Oprostio sam i Zvjezdanu Misimoviću za onaj 'mitraljez' uperen ka klupi nakon što je postigao jedan od golova. Srećom nije imao metaka", našalio se Sušić, pa istakao: "Ukoliko bude igrao u Chievu Zukanović će biti na spisku reprezentativaca BiH. Nisam ljut na njega. Ne bih se vraćao na to što je bilo, ali i ovaj put kažem nije imao potrebu napadati ljude iz N/FS BiH. Oni apsolutno nisu bili krivi što nije dobio vizu za SAD, gdje smo igrali test mečeve za SP. Nisam ga na koncu zvao u Brazil, a trebao je biti u kadru od 23 igrača. Učinio sam to da ne bih pokvario atmosferu u timu, jer se stvorila tenzija između njega i pojedinih čelnika Saveza. To je prošlost i on opet može konkurisati za reprezentaciju BiH, ako bude igrao u Italiji i ponašao se kako treba. Ista je stvar i sa Prcićem. Neka izjavi da želi igrati za BiH, nastupa u svom klubu, te će se moći naći na mom spisku u narednom periodu“.

BiH će kontrolnu utakmicu za kvalifikacije za EURO 2016 odigrati sa Lihtenštajnom na svom terenu.

"Meč ćemo igrati ili u Sarajevu ili u Zenici. Ne dolaze u obzir daleka putovanja autobusom. Želim da odmorni i maksimalno koncentrisani uđemo u kvalifikacije, gdje imamo cilj plasirati se na šampionat u Francusku. Kako sam i jučer rekao, na EP želim da napravimo bolji rezultat nego na SP u Brazilu", ponovio je Sušić.

Hladne glave, dvije sedmice po povratku iz Brazila, nakon što BiH nije uspjela izboriti plasman u osminu finala SP, Sušić je za Anadolu Agency otkrio detalj kojeg će se "sjećati do kraja života".

"Nikada nisam rekao da smo napravili uspjeh. Pobjedom protiv Irana i igrom protiv Argentine ostavili smo dobar utisak. Kiksali smo protiv Nigerije, ali ne mogu opet ne reći da je tome kumovao i sudija. Tokom utakmice nisam vidio da je Edinu Džeki poništio čist gol. Tek poslije na TV ekranima nekoliko puta uvjerio sam se da ofsajda nije bilo. Ne mogu opisati kako sam se tada osjećao. Neizmjerna tuga, razočarenje, pa i jedna vrsta bijesa… Da nam je priznat gol utakmica bi sigurno otišla u drugom smjeru, te bi odigrali najmanje neriješeno, što znači da bi u konačnici vidjeli osminu finala", smatra Sušić.

Da opet igraju možda bi Brazil pobijedio Njemačku

Selektor BiH kaže i da je SP u Brazilu jedno od najboljih šampionata planete koje je gledao od 1966. godine. I on je šokiran debaklom Brazila u polufinalnom susretu sa Njemačkom (1:7). 

"Poraz Brazila od Nijemaca je incident koji se dešava jednom u 100 godina. Da opet igraju možda bi ih Brazil pobijedio. Osim u zadnjoj utakmici Nijemci me nisu fascinirali. Mnogo su se mučili protiv Alžira i mogli su tada ispasti sa SP. I ovako je uradio fantastičan posao, ali mi je žao što Vahid Halilhodžić nije preskočio i tu prepreku sa Alžircima", pričao je Sušić, a plasman Argentine u nedjeljno finale Mundijala ocijenio zasluženim: "Holandija je već ranije trebala biti eliminisana. Razočarali su me. Nezasluženo su prošli Meksiko golovima u 88. minutu meča i iz nepostojećeg penala u 93. Potom su na penala 'izbacili' slabu Kostariku. Drago mi je što je Argentina izborila finale, jer igraju čvrsto, disciplinovano i u timu imaju genijalca Lionela Messija. Bilo bi previše da je Holandija i sinoć imala sreće".

U finalu će navijati za Argentince, upravo zbog Messija.

"Svojevremeno sam gledao mnoge vrhunske, fenomenalne igrače, Maradonu, Johan Cryffa... Međutim, niko nikada nije igrao kao Messi dvije, tri sezone u Barceloni. Zaslužio je da karijeru kruniše titulom prvaka svijeta i tako potvrdi da je najbolji igrač planete svih vremena", zaključio je Sušić intervju za Anadolu Agency.