Zmajevi bez mnogo nedostataka
4

Hadžibegić: Sušić radi veoma dobar posao

Anadolija
Bosna i Hercegovina ima jako dobru i kompaktnu fudbalsku reprezentaciju kojoj se ne može pronaći mnogo nedostataka, izjavio je dugododišnji reprezentativac Jugoslavije i bivši selektor nacionalnog fudbalskog tima Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić, koji je boravio sa delegacijom Fudbalskog saveza BiH u posjeti centrali Svjetske nogometne federacije (FIFA) u Zurichu.

Tokom posjete FIFA-noj direkciji, Hadžibegić je u razgovoru za njihov portal izjavio kako je tim reprezentacije Bosne i Hercegovine veoma dobar, te mu se ne može pronaći mnogo grešaka.

Hadžibegić je istakao da voditi poslijeratnu zemlju u svjetski fudbal nije nimalo lagan zadatak.

"Izazovi su veliki. Svi dolazimo iz bivše Jugoslavije, gdje je fudbal bio veoma dobro organizovan, kao da smo imali malu FIFA-u. Sve je bilo namješteno tako da proizvodi visokokvalitetni fudbal, koji je bio svjetski priznat. Danas BiH mora da cilja veoma visoko, ako želi da postigne isti nivo koji je imala bivša Jugoslavija u fudbalu. Na dobrom smo putu, ali još uvijek imamo mnogo toga da napravimo“, istakao je Hadžibegić.

Hadžibegić je bio dio komisije koja se sastala sa predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom kada je BiH aplicirala za članstvo u krovnoj fudbalskoj organizaciji. Hadžibegić se prisjetio kako je u toj delegaciji bio u svojstvu bivšeg fudbalera i nekoga sa određenim fudbalskim autoritetom. Tada je razgovarano o napretku i uspjeli su preći prvu prepreku.

"Imenovan sam za člana Komiteta za normalizaciju NSBiH, gdje sam imao ulogu ambasadora FIFA-e i UEFA-e. Tu ulogu više nemam, ali sam i dalje veoma vezan za Savez i brinem o fudbalu u svojoj zemlji. Nastavio sam pomagati i davati savjete“, rekao je Hadžibegić za FIFA-in portal.

Hadžibegić se prisjetio kako je u „vrijeme bivše Jugoslavije, Bosna i Hercegovina bila glavni izvor igrača, ali i trenutni tim je veoma dobar, ne mogu mu naći puno grešaka“.

"Nekoliko puta smo stigli do baraža, ali naš Savez nikada nije iskusio veliko finale. Nedostaje nam iskustvo da bismo se mogli nositi sa takvim prilikama“, rekao je Hadžibegić.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. BiH je u svojoj G grupi započela veoma dobro, rekao je Hadžibegić, te dodao da trenutni selektor BiH reprezentacije Safet Sušić radi veoma dobar posao.

"Reprezentacija je na pravom putu za Brazil. Ostalo je još nekoliko važnih utakmica, ali nikada nismo bili ovako dobro pozicionirani u kvalifikacijama“, naglasio je Hadžibegić.

Hadžibegić, koji je 1999. godine bio selektor nacionalnog fudbalskog tima BiH, ovu poziciju objasnio je kao poseban osjećaj, poput zaljubljenosti u ženu.