Novi predsjednik NS BiH
0

Begić: Želimo procvat bh. nogometa

Anadolija
Elvedin Begić (Foto: Anadolija)
Elvedin Begić (Foto: Anadolija)
Novoizabrani predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH) Elvedin Begić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da je novo rukovodstvo spremno dati sve od sebe kako bi bosanskohercegovački nogomet konačno doživio procvat.

Begić za AA otvoreno govori o tome šta bi trebalo učiniti da bi se postigao željeni cilj.

"U proteklih 19 mjeseci postavili smo temelje koje sada treba nadograđivati kako bi sagradili funkcionalan Savez koji FIFA i UEFA žele u svojoj porodici. Savez koji se bavi sportskim pitanjima i sa kojim FIFA i UEFA neće imati probleme kakve su imali s prethodnim rukovodstvom", govori Begić.

On je dodao da će biti potrebno mnogo vremena, truda i zalaganja, ali da će dati sve od sebe da bh. fudbal konačno "dođe na zelenu granu".

Begić je najavio da će NSBiH voditi putem koji je trasirao Komitet za normalizaciju.

"Otklonjene su mnoge prepreke u funkcioniranju NSBiH. Mi ćemo raditi na stvaranju preduvjeta za odlazak naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil", rekao je Begić.

Begić je dobio najširu podršku u izboru za čelnika NSBiH. To je, tvrdi, znak da svi u BiH žele napredak bh. nogometa.

Nadalje, dodao je da su svi dosadašnji problemi bili lične prirode i da nisu bili entitetski generirani.

Begić je izrazio zadovoljstvo što će i u narednom periodu, kao predsjednik NSBiH, imati priliku da sarađuje sa legendarnim Ivicom Osimom, koji je izabran za predsjednika Odbora za savjetovanje i posredovanje NSBiH. Istakao da je Osim u proteklih 19 mjeseci dao veliki doprinos bh. nogometu.

"Bez njega i njegove podrške, Savez ne bi bio ono što jeste. Značajno nam je da se u Odboru za savjetovanje i posredovanje zadržao jedan broj ljudi koji su radili s nama u posljednjih 19 mjeseci. To su gospodin Dušan Duško Bajević, gospodin Faruk Hadžibegić i gospodin Sead Sejo Kajtaz. Svakako da će i oni dati veliki doprinos u narednom periodu", kazao je Begić, istakavši da bez njih Savez nije sposoban da stane na zdrave noge.

Predstavnici FIFA-e i UEFA-e pratili su tok jučerašnje skupštine. Begić ističe da su bili prezadovoljni, s obzirom da su oni i imenovali Komitet za normalizaciju.

"Predstavnici FIFA-e i UEFA-e su izrazili svoje zadovoljstvo činjenicom da su četiri čovjeka iz Komiteta izabrana u novi Izvršni odbor. Također, izrazili su i spremnost za pomoć u narednom periodu u realizaciji svih ciljeva Nogometnog saveza BiH", napomenuo je Begić.

Sudeći po čestitkama koje Begiću pristižu od jučer, mnogi su BiH spremni da osnaži svoj nogomet. Begić je najavio nastavak ranije uspješne saradnje sa Nogometnim savezom Republike Turske.

"Već imamo saradnju sa Nogometnim savezom Turske. Ta saradnja je na visokom nivou. Ona je ostvarena kroz kvalifikacione utakmice koje smo igrali u prethodnom periodu. Ono o čemu treba razmišljati jeste kako tu saradnju produbiti. Između ostalog, reprezentativci BiH mogli bi obaviti pripreme u Turskoj", zaključio je Begić.