Predsjednik NSBiH za Klix.ba
40

Elvedin Begić: Svi imamo isti cilj, plasman u Brazil

Piše: Edin Isanović
Begić želi plasman na SP (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Begić želi plasman na SP (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Elvedin Begić nedavno je izabran za predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Njegov mandat trajat će četiri godine, što će biti prvi put od formiranja krovne kuće bh. nogometa. Kao potpredsjednik Komiteta za normalizaciju uradio je mnogo pozitivnih stvari.

Prvi čovjek Saveza je u razgovoru za Klix.ba govorio o reprezentativnoj stvarnosti, šansama u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo, problemu infrastrukture, saradnji sa UEFA-om i FIFA-om.

Istakao je kako je očekivao pobjedu na izbornoj skupštini.

"Cilj je bio da se što više članova Komiteta zadrži u Izvršnom odboru, a da kroz odbor za posredovanje i savjetovanje osiguramo ostalim članovima i ambasadorima da budu unutra. Svi su oni potrebni radu Saveza, bez dvojbe. Također, imali smo i podršku UEFA-e. Jasno su dali do znanja da imamo njhovo povjerenje. I Platini je tokom svoje posjete Sarajevu istakao kako je Komitet za normalizaciju uradio puno više od očekivanog. Sve te činjenice bile su dovoljne da podrže pozitivne reforme", naglasio je Begić.

U-21 selekcija ima dobar tim

Istakao je kako je prioritet ovog Saveza, kao i svakog drugog, odlazak A tima na svjetsko prvenstvo.

"Želimo zadržati prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi i plasirati se u Brazil. Ima i drugih faktora koji prate taj pozitivni trend. Ako bismo uspjeli u namjeri to bi olakšalo rad krovne kuće bh. nogometa. To jeste o prioritet, ali ima i drugih ciljeva. Trebamo raditi na unapređenju uslova rada svih selekcija. Nastojat ćemo i da U-21 reprezentacija bude učesnik velikog takmičenja. Mislimo da je došlo vrijeme, imamo dobar tim. Također, želimo uspjeh svih selekcija. To je osnova našeg rada i vjerujem da ćemo istrajati".

Predsjednik NSBiH je naglasio kako je za aktuelne kvalifikacione utakmice seniorskog tima prijavljeno Bilino Polje i da će Zmajevi sve utakmice igrati u Zenici.

"I nama je u interesu da se utakmice igraju na velikom stadionu, jer je tada i finansijska dobit veća. Međutim, prije početka kvalifikacija stadion Koševo nije bio spreman da se prijavi kao alternativa. Na zahtjev Centra za sport i rekreaciju pomogli smo u nabavci stolica za zapadnu tribinu. Ipak, na Bilinom Polju je navijačka atmosfera, što na kraju odgovara i igračima, koji to naglašavaju", tvrdi Begić.

Lokalne zajednice trebaju pomoći klubovima On napominje da većina klubova u našoj zemlji ima problema sa infrastrukturom. Ističe kako će NSBiH pružiti podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

"Svjedoci smo da u drugim državama savez pomaže koliko može. I lokalna zajednica treba nešto poduzeti. U prošloj sezoni klubovi su imali našu pomoć. Izdvojena su finansijska sredstva, osigurali smo lopte za takmičenje i sponzora lige. To je ono čime se možemo pohvaliti. Nastojat ćemo napraviti i udruženje premijerligaša, gdje bi oni kroz svoje udruženje, možda u dogledno vrijeme i vodili takmičenje", kazao je Begić.

Na kraju je istakao kako je saradnja sa FIFA-om i UEFA-om na izuzetnom nivou.

"FIFA je vodila sve u vezi sa Komitetom za normalizaciju. Naravno, u saradnji sa UEFA-om. Ipak, evropska krovna kuća nogometa je više prisutna u pomoći i projektima. Sada je puno veća spremnost da se projekti usmjere prema BiH. Imamo ljude od povjerenja koji bi eventualno dobivene projekte implementirali do kraja", zaključio je prvi čovjek bh. nogometa i dodao kako će svi klubovi imati jednak tretman od Saveza.