Petkom sa Nikolinom Veljović
0

VIDEO / Hadžibegić na TV1: Živim i umrijet ću kao navijač Sarajeva

Piše: D. B.
Faruk Hadžibegić na TV1
Faruk Hadžibegić na TV1
U talk showu Petkom sa Nikolinom Veljović, koji se emituje na TV1, gost je bio proslavljeni bivši bh. igrač, reprezentativac bivše SFRJ, nogometni trener i ambasador bh. nogometa pri Komitetu za normalizaciju NS BiH Faruk Hadžibegić. On je govorio o svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, radu u Komiteta za normalizaciju NS BiH, reprezentaciji BIH i ljubavi prema FK Sarajevo.

Hadžibegić je u talk showu na TV1 prvo govorio o svojim nogometnim počecima. U aprilu 1966. godine je došao na prozivku za pionirsku školu FK Sarajevo, gdje se uspio dokazati tadašnjim zvaničnicima kluba sa Koševa. Na parkingu ispred stadiona Koševo je tako počela Hadžibegićeva sportska historija. On je objasnio otkud ljubav prema Sarajevu i ispričao jednu anegdotu kada je kao dječak gledao bordo ekipu na terenu.

Hadžibegić je rekao da je FK Sarajevo zavolio zbog oca koji ga je vodio na utakmice. U sezoni 1967/68. je FK Sarajevo igrao sa Čelikom i na poluvremenu gubio rezultatom 1:2. Farukov otac je bio razočaran i napustio je stadion, a da je pri tome zaboravio na svog sina, koji se kući vratio s komšijama. Ipak, u tom susretu je Sarajevo slavilo rezultatom 5:2. Bila je to šampionska sezona za bordo klub. Što se tiče trenutnog stanja u voljenom klubu, rekao je da nije zadovoljan i da su se zaboravili neki važni principi, treneri i igrači, te da će biti zadovoljan samo kada Sarajevo bude šampion.

Proslavljeni bh. nogometaš je govorio i o školskim danima kada je sa svojim prijateljima bježao iz škole kako bi igrao nogomet. Zbog toga je imao čak 13 jedinica, a njegova majka se onesvijestila kada je saznala za probleme svog sina. Međutim, Faruk je ubrzo školu shvatio ozbiljno i završio je.

Hadžibegić je za sebe rekao da je veliki radnik i da voli raditi, te da mu je rad u kombinaciji s talentom donio veliki uspjeh. Nije zaboravio ni svoje trenere i raju koji su također bili od pomoći.

U nastavku je Hadžibegić govorio o svojoj prvoj ljubavi, FK Sarajevo, te je rekao da živi i da će umrijeti kao navijač ovog kluba, ali da voli i Velež. On je kao igrač dogovorio prelazak u Hajduk, ali se zbog ljubavi prema bordo ekipi predomislio i ostao na Koševu.

U nastavku talk showa je bilo govora o karijeri u reprezentaciji bivše Jugoslavije. Hadžibegić je debitovao protiv Norveške. On je ujedno i vlasnik rekorda po broju odigranih utakmica. Za bivšu državu je nastupio 65 puta.

Neizostavna tema je bio i Mundijal 1990. godine u Italiji i utakmica protiv Argentine. Hadžibegić je promašio penal, golman Argentine mu je odbranio i san Jugoslavije o finalu i trijumfu se ugasio. Rekao je da ga je zbog povjerenja na izvođenje penala nagovorio tadašnji saigrač Safet Sušić Pape. Kada je promašio, Hadžibegić ga je i opsovao. Rekao je da mu je teško pao taj promašaj i da bi umro u tom trenutku samo da je mogao.

Mnogi Hadžibegiću nisu oprostili promašeni penal, tako da i dan danas doživljava razne anegdote na tu temu. Carinici i policajci koji ga zaustavljaju uvijek ga podsjete na taj nesretni penal. Hadžibegić je emotivno govorio i o svojoj karijeri u Španiji i Francuskoj.

Ambasador bh. nogometa je u talk showu govorio i o greškama ljudi koji su ranije sjedili u NS BiH, ali je istakao da je situacija sada puno bolja iako Savez ima još dugovanja. Dodao je da svi zajedno imaju jedan cilj, a to je uspjeh. Govorio je i o potrebi izgradnje novih stadiona za šta je potrebna pomoć struktura vlasti. Takva ulaganja se prema njegovom mišljenju isplati šesterostruko.

Posljednja tema je bila reprezentacija BiH. Hadžibegić je istakao da bh. nogomet ima budućnost i mlade talentovane igrače, te da državni tim napreduje. Osvrnuo se i na šanse bh. reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Rekao je da je euforija nepotrebna i da naši momci moraju imati pobjednički mentalitet te da se oni, kao ni građani BiH, ne smiju zadovoljavati tijesnim porazima od najvećih reprezentacija svijeta, nego pobjedama.